Mudanya Mütarekesinin 92'nci Yılı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "Bölge, Suriye'deki olayların ağırlık kazanmasıyla son derece karışık ve kullanılabilir bir bölge haline döndü. Herkes sağduyusunu koruyacak, hep beraber kardeşçe bu ülkede yaşayacağız" dedi.

Koç, Mudanya Mütarekesinin imzalanmasının 92'nci yılı dolayısıyla Mütareke Meydanı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bu ilçenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Mütarekenin 11 Ekim 1922'de imzalandığını hatırlatan Koç, "Mudanya'da atılan imzalar aslında bir tek silah atmadan Doğu Trakya ve Boğazlar'ın yeni kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliğine bırakılması anlaşmasıydı ve kalıcı bir barışı da kapsıyordu. Birinci Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkan ülke, bu savaşı kazanan muzafferlere karşı Mudanya'da mütareke masasında bağımsızlığını tescil ettiriyordu. Bundan sonra da 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in kuruluşuyla farklı bir döneme geçildi" diye konuştu.

Tarihin iyi kavranması gerektiğini vurgulayan Koç, Türkiye'nin mevcut koşullarıyla ilgili siyasetçilere bazı mesajlar verdiğini anımsattı. Koç, şöyle devam etti:
"Bu tarih hepimizin ortak tarihi ve bütün gerçekler ortada. Etnik temelde, o mücadeleyi veren insanların hiçbiri, 'Benim aşiretim bu, inancım bu, senin bu', 'Benim kökenim bu' demedi. Bir araya geldiler ve ülkenin bağımsızlığı, kuruluşu için mücadele ettiler. Bugün baktığımız zaman, bu ortak tarihe, bu gerçeklere bir de bu coğrafyanın bize dayattığı koşullara baktığımızda, bugün orta yerde karmaşa yaratmaya çalışan tüm gruplara; biz Türk, Kürt hep beraber bu coğrafyada birlikte yaşamaya mecburuz."
- "Demokrasimizi geliştireceğiz"
Vatandaşların, eşit birer cumhuriyet yurttaşı olduğunu dile getiren Koç, onların demokratikleşerek, özgürleşerek, siyaset yoluyla baskı kurmadan, 76 milyon insanın 76 milyonda bir tapusunun cebinde bulunduğu bir ülkede yaşadığını belirtti.


Mudanya'da, ülkeyi emanet edenlerin emek ve mücadelelerine tanık olduklarını bildiren Koç, şunları kaydetti:
"Savaş meydanları ayrı ama savaş meydanlarının sonuçta mühürlendiği noktada, bu masalar, bu müzakere masaları. O yüzden bugüne dönük bazı barış çağrılarım oldu; hep beraber, aklıselim içinde, sağduyu içinde, hiçbir kışkırtmaya kapılmadan. Bu süreçlerde kimin eli kimin cebinde belli olmaz, farklı kışkırtma noktaları vardır. Bölge, Suriye'deki olayların ağırlık kazanmasıyla son derece karışık ve kullanılabilir bir bölge haline döndü. Herkes sağduyusunu koruyacak, hep beraber kardeşçe bu ülkede yaşayacağız. Demokrasimizi geliştireceğiz. Eşit hukuku paylaşan eşit yurttaşlar olarak, bu ülkede birlikte yaşama onurunu ve bize o tarihteki bu mücadeleyi yaparak buraları vatan olarak bırakan herkese şükranlarımızı ve Allah'tan rahmet dileklerimizi sunuyoruz."
Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İsmet İnönü'nün torunu CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Murat Karayalçın, CHP Bursa Milletvekilleri İlhan Demiröz, Sena Kaleli, Turhan Tayan, Aykan Erdemir, Mudanya Kaymakamı Orhan Çiftçi ve Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ile vatandaşların katıldığı törenin ardından Mütareke Evi Müzesi gezildi.
Kaynak: AA