Pakistan-hindistan Sınırındaki Gerginlik

Pakistan üst düzey askeri yetkililerinden Tümgeneral Han Tahir, Hindistan'ın "küçük bir savaş başlattığını" öne sürdü.

Pakistan'ın Sialkot şehrine bağlı sınır bölgelerinde Hint ve Pakistan askerleri arasında çatışma devam ederken, Pakistan ordusu, gazetecileri sınır bölgelerinden Çarva sektörüne götürdü. Burada, bölge komutanı Tümgeneral Han Tahir gazetecilere brifing verdi.
Tahir, ''Ateşkes ihlallerinin bir sebebini görmüyorum. Hint askerlerinin bir günde yaklaşık 6 bin havan topu ateş etmesi bir sınır ihlali değildir, bu bir küçük savaştır'' dedi.

Hint askerlerinin temmuzdan itibaren sınırı ihlal ettiğini belirten Tahir, 193 kilometre uzanan sınırda, Pakistan sınır kuvvetlerinin yaklaşık 200 mevkisi ve neredeyse sınır bölgelerindeki tüm köyler Hint askerlerinin saldırısına uğradığını ifade etti.

Bir çok kez Hindistan'ı komutan düzeyinde müzakere görüşmelere davet ettiklerini ancak Hindistanın barışçıl girişimleri ihmal ettiğini aktaran Tahir,"Bu saldırıların askeri bir nedenini görmüyorum. Sanırım Hindistan'ın planladığı başka bir şey var'' sözlerini dile getirdi.
Hint askerlerinin Sialkot şehrine bağlı sınır bölgelerine, düzenlediği şu ana kadar 13 sivil öldü ve onlarca kişi yaralandı. Saldırılarda bir çok ev tahrip olurken binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Çarva bölgesinde Hint askerlerinin saldırıları sonucu yaralanan ve askeri hastanede tedavi gören bölge sakinlerden biri, ''bayram günümüz mateme dönüştü. Bayramda göz yaşı dökerek yakınlarımızı komşularımızı toprağa verdik'' dedi.

Hastane yetkililerinden Albay Badar İkbal, hastane çalışanlarının ve doktorların tatillerinin iptal edildiğini, olası bir acil durum için hazır olduklarını söyledi.

Kaynak: AA