Ödemiş Kaymakamı Ateşoğlu, Süs Bitkisi Üreticileriyle Buluştu

Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş’teki süs bitkileri sektörünün temsilcileriyle tanışma kahvaltısında bir araya gelerek sergi hazırlıkları hakkında bilgi aldı.


Dallıoğlu Serası’nda düzenlenen kahvaltıya Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Selahattin Altun, Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (Süs-Bir) Başkanı Hüseyin Cabbar ve üreticiler katıldı.

Sergi hazırlıklarının yanı sıra süs bitkileri sektörünün genel durumu hakkında bilgi alan Kaymakam Celil Ateşoğlu, sektör temsilcilerini dinledi. Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Selahattin Altun, Küçük Menderes havzasının Türkiye’nin süs bitkileri üretim merkezi haline geldiğini ve Ödemiş’in de bu konuda başı çektiğini belirterek, sektörün en önemli talebinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda temsil edilmesi olduğunu dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda mutlaka süs bitkileriyle ilgili bir daire başkanlığının kurulması gerektiğini kaydeden Altun, bu konuda kamuoyu oluşması ve konunun takibi için ilçe yöneticilerinin de desteğinin gerektiğini vurguladı. Altun sektörün en önemli taleplerinden birisinin başka illerde olduğu gibi Ödemiş’te de organize süs bitkileri bölgesi kurulması olduğunu belirterek, bu konuda başlatılan çalışmaların devam etmesi gerektiğini bildirdi.

23-26 Ekim tarihleri arasında 10.’su düzenlenecek Ödemiş Süs Bitkileri Sergisi’nin geçmiş yıllara göre daha fazla ilgi gördüğüne dikkati çeken Altun, firma katılımının son derece yüksek olduğunu, ziyaretçi sayısının da bununla birlikte artacağını belirtti.

Altun, sergi açılışına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılmaları durumunda güzel bir tanıtım sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

KALİTE VE STANDART VURGUSU
Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dallıoğlu Fidancılık’ın işletme sahibi Yalçın Daler de, Ödemiş ve yöresinde standart üretime geçişin şart olduğunu, küçük üreticilerin büyük üreticilerle işbirliği yapması gerektiğini ifade etti.

Büyük üreticiler olarak ekmeği bölüşmeye hazır olduklarını kaydeden Daler, “10 bin adet değil 5 bin adet üretelim ama kaliteli üretelim, gönderdiğimiz kamyonlar geri dönmesin. Sektör ancak bu şekilde gelişebilir, standart yakalanmalı” dedi.

Ödemiş Süs-Bir Başkanı Hüseyin Cabbar da ilçedeki süs bitkileri üretimine en büyük yatırımı diğer illerden gelen yatırımcıların yaptığını ifade ederek, “Ödemiş’ten de bu sektöre yatırım gerek. Ödemişli üreticilerimiz henüz gerekli ilgi ve yatırımı tam anlamıyla göstermiş değiller. Küçük üretici bazında faaliyet var ama Ödemişlilerin de bu sektörde taşın altına elini koyması, kendi bölgelerine yatırım yapması gerekiyor.

ÖDEMİŞLİLERE YATIRIM ÇAĞRISI
Süs bitkisinin Ödemiş’te yürümeyi bırakın adeta koştuğunu artık herkes biliyor. Herkesin ilgisi bu bölgeye yönelmiş durumda. Biz de Kaymakamlığımızın da desteği ile İZKA’ya fide üretim tesisi projemizi sunduk. Fide üretimini de kendimiz yaptığımız takdirde Ödemiş markası daha da büyüyecek. 5 milyon lira civarında maliyeti olan projenin gerçekleştirilmesi için çabalarımız sürüyor. Bu konudaki katkılarından dolayı İzmir Valiliğimize, Ödemiş Kaymakamlığımıza ve belediyemize teşekkür ediyoruz” dedi.

ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK
Sergiyle ilgili de konuşan Cabbar hazırlıkların yolunda ilerlediğini ifade ederek, “Sergimizin öncesinde de süs bitkileri çalıştayını ilçemizde gerçekleştireceğiz. Sergi yoğunluğu arasında hak ettiği ilgiyi göremeyeceğini düşündüğümüz için sergi öncesi iki gün çalıştay düzenlenecek. Çalıştayla ilgili hazırlıklarımız da sürüyor. Çalıştayın sonuç bildirgesi yolumuza ışık tutacak bilimsel bir destek olacaktır” dedi.

“AĞAÇ A.Ş STANDART İSTİYOR”
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem sektöre katkı sunmak üzere sürekli olarak İstanbul ve Ankara’da temaslarda bulunduklarını anlattı. İstanbul Ağaç A.Ş ile yaptıkları görüşmelerin olumlu sonuçlar verdiğini aktaran Badem, “Sektörün 10 yıl öncesine göre ne kadar ilerlediği ortada. Bu sektörün gelişimi elbette ekonomik istikrarla birlikte oluyor. Yurt genelinde önceliklerin giderek değişmesi, belediyelerin artık klasik hizmetlerinin yanı sıra peyzaja da büyük yatırımlar yapmasıyla süs bitkileri sektörü büyük aşama kaydetti.

Bu büyük pastadan Ödemiş’in hak ettiği payı alması benim en büyük amaçlarımdan birisi.

Bu noktada İstanbul Ağaç A.Ş ile sürekli temastayız. İstanbul Ağaç A.Ş’nin bize söylediği ise şu: ‘Benim standardımda üretin, elinizde ne varsa alayım’. İşte üreticimize düşen bu noktada standarda uygun üretim yapmak. Başka ürünler maalesef elimizden kayıp gitti. Süs bitkileri ilçemiz adına bir fırsat, bir bacasız fabrika konumunda. Bu fırsatı iyi değerlendirip kaliteyi artırmak, yatırım yapmak durumundayız” dedi.

“BAKANLARIMIZI DAVET EDECEĞİZ”
Sergiyle ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu açılış için Ödemiş’e davet edeceklerini de söyleyen Badem, “Sayın Bakanlarımızın programlarının uygun olması durumunda sektörün merkezindeki bu faaliyete katılacaklarına inanıyorum. İzmir Valimiz Sayın Mustafa Toprak geçen haftalarda süs bitkileri üreticilerimizle buluşarak sorun ve taleplerini dinlemişti. Sayın Valimizin, sergiye katılım göstermeleri de çok önemli. Bakanlarımızın yanı sıra milletvekillerimizi sürekli olarak sergimizde göreceğiz. Bununla ilgili de hazırlıklarımız sürüyor. Fuar alanımızın tahsisi, kilit taş kaplamaları ile sergimizin sağlıklı ortamda gerçekleşmesi ve tanıtım noktasında üzerimize düşenleri birer birer yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“DESTEĞİMİZ SÜRECEK”
Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu ise önceki Kaymakam Abdullah Dölek’in öncülüğünde serginin büyük çapta gerçekleşmesi için başlatılan çalışmalara katkılarının süreceğini söyledi.

Sergiyle ilgili olumlu tablonun Ödemiş adına sevindirici olduğunu ifade eden Ateşoğlu, “İlçemizin lokomotif sektörü olan süs bitkileri sektörüne olan desteğimiz sürecektir. Sergiyle ilgili Sayın Abdullah Dölek’in öncü olduğu çalışmaları aynen sürdüreceğiz. Protokolün katılımının sağlanması tanıtım adına gerçekten önemli. Bu noktada biz de gerekli çalışmaları eksiksiz yapacağız. Sergi dışında da bugün ifade edilen konuların takipçisi olacağız. Sergimizin şimdiden üreticilerimize ve ilçemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA