'Mudanya Mütareke Evi Müzesi' Yeniden Ziyarete Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilen "Mudanya Mütareke Evi Müzesi", anlaşmanın 92'nci yıl dönümünde tekrar ziyarete açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, müzenin önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yaklaşık 20 ay süren restorasyonla binanın orijinal kimliğine kavuşturulduğunu söyledi.

Büyük Taarruz'un sona ermesiyle başlayan mütareke sürecinde Mudanya'nın tarihi bir rol üstlendiğini vurgulayan Altepe, "11 Ekim 1922'de, Türk, İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilciler arasında imzalanan mütareke, 15 Ekim 1922'de yürürlüğe girmiştir. Böylece Büyük Zafer'den sonra Ankara hükümeti tek kurşun atmadan isteklerini yerine getirmiş oldu. Müttefikler ilk kez Ankara hükümetini Türkiye'nin tek meşru hükümeti olarak karşılarına aldı" dedi.

Altepe, mütarekenin izlerini, 19'uncu yüzyılın mimari özelliklerini barındıran ve müze olarak hizmet verilen "Beyaz Yalı"da görmenin mümkün olduğunu dile getirdi.
Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanof tarafından 19'uncu yüzyıl başlarında inşa ettirilen, Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye'nin ilk siyasi başarısına ev sahipliği yapan ve 1937'de müzeye dönüştürülen Mütareke Evi'nin, restorasyonun ardından tekrar ziyarete açıldığını anlatan Altepe, şunları kaydetti:
"Çürümüş durumdaki tüm ahşap bölümler aslına uygun olarak yenilendi. Projede ve raporlarda belirtilen özgün kapı ve pencereler ilaçlanıp bakımı yapılarak korundu. Çevre düzenlemesi yapıldı. Yapıda sağlam olan tüm ahşap elemanlar ilaçlandı. Yeni tüm ahşap imalatlar emprenye edildi. Sıvaların raspa işlemleri yapılarak taşıyıcı elemanlarda görülen bütün çatlaklar uygun dikiş ve enjeksiyon yöntemiyle onarıldı. Yapı genelinde baca imalatları tekniğine uygun malzemeyle yapıldı. Dış cephede çürüyen yağmur iniş boruları ve oluk, dere imalatları çinko malzemeden yapıldı. Bina giriş tabelası, ofis mahallerinde duvar koruma bantları ve ferforje imalatları yapıldı. Çatının ahşap taşıyıcılarından çürüyenler birinci sınıf çamdan yapılmış yenileriyle değiştirilerek çatı güçlendirildi ve çatı arasına ısı yalıtım malzemesi serildi. Mudanya Mütareke Evi Müzesi'nin restorasyonuyla ecdat yadigarı bir eser daha, Bursa'nın incisi Mudanya'ya kazandırıldı."
Ayrıca bu tarihi yapının iç elektrik tesisatının komple yenilendiğini, bina dışı aydınlatmaların yapıldığını ve yangın tesisatının tamamlandığını bildiren Altepe, restorasyona 1 milyon 100 lira harcandığını sözlerine ekledi.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, bazı milletvekilleri, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşların katıldığı tören, müzenin yeniden ziyarete açılması ve gezilmesiyle sona erdi.
Kaynak: AA