Didim 6.turizm Yatırım Zirvesi

Aydın'ın Didim ilçesinde bu yıl 6.sı düzenlenen Turizm Yatırım Zirvesi Aytaç Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Didim Ticaret Odası'nın sponsorluğu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle gerçekleştirilen zirvede konuşan Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim'de göreve başlayalı 10 gün olduğunu ifade ederek, yatırım için planlamayı uzun tutulması gerektiğini belirterek "Eğer planlamayı 100 yıl sonrası için yaparsak beklentimiz olur. Beklentimiz olması lazım, hayal kurmak lazım" dedi.

Didim'in tabela nüfusunun 64 bin 400 olduğunu ve planlamanın buna göre yapıldığını ancak bunun yanlış olduğunu savunan Yönden "Didim'in yaz nüfusu 400-500 bine yaklaşıyor. Özellikle yazın çok sayıda günübirlik veya uzun tatilci geliyor. Açıklanan rakamlar var. Biz planlamayı yaparken, eğer bir şeyler bekliyorsak en az 250 bin hedefini koyarak çalışmamız gerekir" diye konuştu.

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ise Didim'in Türkiye İstatisti Kurumu (TUİK) verilerine göre 2025 yılı için 375 bine ulaşacak bir nüfusunun olduğunu ve 2 bin 500 hektarlık alanı planlanmış, 10 bin 100 hektarlık alanı da plan dahilinde olan bir alanın bulunduğunu anlattı. Atabay, "Gerçekten çok büyük bir arazi yapısına sahibiz. Gelecekte çok büyük bir nüfusa sahip olacak olan bir ilçe konumunda. Planlamalarımızı çok dikkatli yapmamız lazım. Çok önemli kararları 5 yıl sonrası için değil, 2025-2030 yılları için ve ulaşacağımız nüfusa göre yapmamız gerekir" diye konuştu.

Didim'de yaşayan herkesin kendisini turizmci hissetmesi gerektiğini aksi halde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birçok ilçeye gıptayla bakmaya devam edeceklerini belirten Atabay. şunları söyledi:
"Biz turizm kenti diyoruz ama bir kimlik ortaya koymamız lazım. Bodrum için butik otellerin olduğu, harcama miktarı yüksek olan turistlerin gittiği, gece eğlencesinin çok yüksek olduğu bir yer diyoruz. Antalya için bugün Akdeniz çanağındaki en lüks otel ve tatil köylerinin olduğu bir bölge diyoruz. Kuşadası ile Marmaris'in de kendine göre kimliği var. Ama bizde artık Didim olarak kimlik ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Eğlence kenti mi, dinlence kentimi olacağız? veya her ikisini beraber çok iyi bir şekilde planlayıp mı yapacağız ? Bunu ortaya koymamız gerekir."
AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç da zirvenin Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından birisi olan Didim'in geleceği ve Türkiye'nin ekonomisine katkılarıyla ilgili gündemin belirleneceği bir toplantı olduğunu söyledi.

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise konuşmasında Didimlilik ruhunun kaybedilmemesi gerektiğine işaret etti.
Açılış konuşmalarının ardından, "Yerli Halkın ve esnafın Didim tanıtımında etkinliği" ile "Alternatif pazarlar ve yatırımlar" konulu paneller gerçekleştirildi.

Zirveye Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ile Ali Gültekin Kılınç, Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, diğer protokol üyeleri siyasi parti ilçe başkanları, oda temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve turizmciler katıldı.

Zirve sonuç bildirgesi ile son bulacak.

Kaynak: AA