Dünyanın En Büyük Su Kaplumbağası Edremit’te Sergileniyor

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Tahtakuşlar Mahallesi'ndeki Özel Etnografya Galerisi’nde 15 yıldır sergilenen deri sırtlı dev deniz kaplumbağasının, türünün dünyada sergilenen en büyük örneği olduğu ortaya çıktı.


17 yıl önce Burhaniye Ören sahilinde bir balıkçının ağına takılarak ölen 360 kilogram ağırlığındaki dev deniz kaplumbağası, 1 yıl Burhaniye Halk Kütüphanesi Salonu'nda sergilendikten sonra ilçeye 18 kilometre uzaklıktaki Tahtakuşlar Mahallesi'nde Alibey Kudar tarafından kurulan Özel Etnografya Galerisi'ne getirildi.

Dünyada kurutularak sergilenen tek örnek olan deri sırtlı dev deniz kaplumbağasına gereken özeni gösterdiklerini anlatan Etnografya Galerisi Müdürü Hasan Kudar, günlük bakımını aksatmadıklarını belirterek, ”Bu kaplumbağa 1997 senesinde Burhaniye’nin Ören sahilinde bir balıkçının ağına takıldıktan sonra ölü olarak çıkmış. 1 sene Burhaniye Belediyesi bunu incelemede tuttuktan sonra biz encümen kararı çıkarıp bunu bünyemize aldık. Daha sonra mumyalama işlemine başladık. Bir sene de bizim işlemimiz sürdü. İçi tamamen temizlendi. Her gün ilaçlanıyor. Tamamen kuruduktan sonra içini kapattık. Farklı ilaçlarla bunu destekledik. Şu anda müzeye kazandırılmış durumda. 1999 senesinden beri de sergileniyor. Sürekli bakımlarını yapıyoruz. Hak ettiği ilgiyi ona göstermeye çalışıyoruz. Öğrendik ki, kendi cinsinde kurutulup sergilenen tek örnekmiş. Daha büyük boyutta olup yaşayanlar var ama bu şekilde kurutulup sergilenen henüz yok. Bu yüzden dünyada tek örnek kabul ediliyor. Bu nedenle bizim için büyük bir öneme sahip” dedi.

Kaynak: İHA