Milyonda Bir 'Nurhayat'

Milyonda bir rastlanan kan hastalığı nedeniyle geçirdiği akciğer kanaması sonucu tüm organları hasar gören 13 yaşındaki Nurhayat Gültemir, çok yüksek olan ölüm riskini aşarak, solunum cihazı ve diyaliz makinesinden kurtuldu, yaşama yeniden bağlandı.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Ayşe Berna Anıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nurhayat'ın yaklaşık 2 hafta önce Aliağa ilçesinde yaşayan ailesi tarafından hastaneye getirildiğini anlattı.
Doğuştan gelen ve milyonda bir rastlanan afibrinojenemi hastası Nurhayat'ın kanının pıhtılaşmadığını ifade eden Anıl, bu nedenle hastanın doğumundan bu yana Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemotoloji bölümünde tedavi gördüğünü, hastaneye son gelişinde de çok ciddi akciğer kanaması geçirdiğini söyledi.

Kanama nedeninin bilinmediğini aktaran Anıl, şöyle devam etti:
"Akciğer kanaması çok fazla ve yaygın olduğu için solunum cihazına girmesi gerekti. Hava yoluna tüp takarak solunum cihazına bağlamak zorunda kaldık. Bununla birlikte karaciğer, böbrek, solunum, dolaşım, nörolojik yetmezlikle savaşmak zorunda kaldık. Bu nedenle birkaç gün de diyaliz tedavisi almak zorunda kaldı. Bütün organlar hasarlandı, ölüm riski çok yüksekti. Fakat biz uzman ekip ve yeterli donanımla solunum cihazında özel stratejiler geliştirdik. Nurhayat da bizim yüzümüzü güldürdü."
Nurhayat'ın girdiği ARDS adı verilen çok ağır solunum yetmezliğinden kurtulmanın her zaman mümkün olmadığına işaret eden Anıl, "Ölüm riski çok yüksek olan bu tabloya her zaman hakim olmak mümkün olmuyor" dedi.

Solunum cihazı ve diyaliz makinesinden kurtulan hastayı taburcu etmeye hazırlandıklarını da kaydeden Anıl, hem doktorların hem de ailenin Nurhayat'ın ilerleyen hayatında çok dikkatli olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
- Annenin sevinci
Nurhayat'ın annesi Sakine Gültemur da doktorların "her şeye hazırlıklı olmalarını" istediğini, artık iyi bir haber beklemediklerini ifade etti.

Kızının durumunun iyiye gitmesiyle dünyaların onun olduğunu anlatan Sakine Gültemur, "Biz karın ağrısı ile getirdik, durumu çok kritikti. Bugüne kadar hiç böyle bir şey yaşamadık ama Nurhayat 2. kez doğdu. Doktorlar kızımın başından bir an olsun ayrılmadı. Bundan sonraki hayatında onun mutlu olması için çalışacağız" dedi.

Yaşama yeniden bağlanan Aliağa Atatürk İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Nurhayat Gültemur da sadece çok karnının ağrıdığını, gerisini de hatırlamadığını kaydetti.

Hayata dönmesi için çalışan doktorları çok sevdiğini de dile getiren Nurhayat, "Doktor olmak ve ben de başka hayatları kurtarmak istiyorum" dedi.

Kaynak: AA