Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Eğitim Semineri

Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği tarafından bir eğitim semineri düzenlendi.

Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Eğitim Semineri

Akçaabat ilçesindeki Erol Günaydın Kültür Merkezi’nde yapılan eğitim toplantısına birlik üyesi birçok belediye başkanının yanı sıra bazı köy ve mahalle muhtarları da katıldı.

Programın açılışında Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Başkanı sıfatı ile bir konuşma yapan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kapanacak olan belde belediye başkanlarına hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Gümrükçüoğlu “Beş yıllık çalışma döneminin sonunda bulunmaktayız. Bu beş yıl için tüm belediye başkanlarımıza ve muhtarlarıma yaptıkları çalışmalarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Büyükşehirle birlikte belde belediyelerimiz kapatılacak. Görev yaptıkları süre içerisinde tüm belde belediye başkanlarımız imkânsızlıklar içinde hizmet üretmeye çalıştıklarını gördük. Hatta seçime şu kadarcık kısa süre kalmış olmasına rağmen hala daha beldelerine yatırım ve hizmet getirebilmek için uğraşıyorlar. Aslında bu bir sevda ve bir tutkunun ifadesi. Bunun tek bir açıklaması var oda ‘Halka hizmet hakka hizmet’ anlayışında olunmasıdır. İnşallah Allah bu dünyada ve öbür dünyada ecrini eksik etmesin. Ayrıca tüm muhtarlarımızda kamu kurumlarının kapılarını aşındırarak mahallelerine, köylerine hizmet götürebilmek için didinip durdular. Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği çatısı altında muhtarlarımızın ve belde belediye başkanlarımızın nasıl gayretle çalıştıkları gördüm ve bundan da çok memnun oldum” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİRLE BİRLİKTE HİZMETLER DAHA HIZLI VE ETKİN OLACAK
Büyükşehirle birlikte hizmetlerin tüm il genelinde çok daha hızlı ve etkin hale geleceğini söyleyen Başkan Gümrükçüoğlu, “Yeni Büyükşehir yasası tüm il sınırları kapsayacak şekilde düzenlendi.

Bundan önce mevcut büyükşehirlerden sadece İstanbul ve Kocaeli tüm il sınırları ile büyükşehir belediyesi idi. Bu kanunla 30 büyükşehir belediyesi tüm il sınırları ile büyükşehir kapsamına alındı. Diğer bir şey ise büyükşehir olan illerde İl Özel İdareleri kapatılarak büyükşehir bünyense aktarılmasıdır. Bununla ilgili tüm büyükşehirlerde olduğu gibi bizim şehrimizde gerekli çalışmalar yapılıyor. İl özel idareleri devredildiğinde hiçbir çalışanı hak mahrumiyetine uğramayacak hiçbir şantiyesi de kapatılmayacak. Tüm ekipman ve personeli ile eskisi gibi çalışmalarına devam edecek çok daha hızlı ve verimli bir kapasite ile hizmet verecektir. Büyükşehirle birlikte artacak olan gelirlerimiz ile çok daha hızlı ve güçlü hizmet verme imkanına kavuşmuş olacağız. İl Özel idaresinin imkanlarının da büyükşehir bünyesine geçmesi ile tüm il sınırları içerisinde büyükşehir olarak en ücra köşeye kadar hizmet götüreceğiz. Bunun bir örneğini Beşikdüzü ve Araklı da yaşanan sel felaketlerinde belediye olarak tüm imkanlarımızı seferber ederek gösterdik” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Büyükşehir belediyesinin görev ve sorumlulukları hakkında da bilgiler veren Gümrükçüoğlu, “Ana arterlere, ana yollara büyükşehir belediyesi hizmet götürürken, tali yollara hizmeti ilçe belediyeleri verecektir. Tabi ilçe belediyesi güçsüz kaldığı zamanlarda büyükşehir belediyesi olarak yine ilçemizin yanında olacak, gerekli desteği vereceğiz. Diğer bir hususu ise bütün il hudutlarında mezarlık hizmetleri büyükşehir tarafından yürütülecek. Bütün il sınırları içerisinde itfaiye hizmeti büyükşehir tarafından verilecek. Su kanalizasyon hizmetleri için bir Genel Müdürlük kurulacaktır. DSİ ile yürütülecek ortak çalışma ile tüm ilin su hizmetleri ele alınıp değerlendirilecektir. Mevcut çalışmalar ve yapılan yatırımlar en iyi şekilde değerlendirilip tadilat gerekiyorsa yapılacak, tamamlanması gereken hizmetlerde tamamlanacaktır. Şehre en emiz en güzel su verilebilmesi için gerekli çalışmalar yürütülecektir. Tüm şehrin su ve kanalizasyon vazifesi Büyükşehir belediyesi tarafından yürütülecektir. Diğer bir vazgeçilmez hizmet olan ulaşımda tüm sorunları belli bir plan çerçevesinde düzenlenip planlanacak yine ilçe belediyeleri ile ortak çalışmalar yürütülecektir. Çöp konusunda TRABRİKAP hizmet vermeye devam edecektir. Bunun için hesabımızı da en iyi şekilde yapıp çalışmaları yürütmeliyiz. Böylece yasada belirtildiği şekilde büyükşehrin görev ve sorumlulukları ve ilçe belediyelerin görev ve sorumlulukları yürütülmüş olacaktır” dedi.

HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİMİN ÖNEMİ
DKBB Genel Sekreteri Mehmet Şentürk’ün birlik faaliyetleri hakkında bilgi verdiği toplantıda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader Tan Şahin katılımcılara “Halkla ilişkiler ve iletişim” konulu bir sunum yaptı.

“Yerel yönetimlerin vazgeçilmez unsuru doğru ve anlaşılır bir iletişim kurmaktır” diyen Doç. Dr. Kader Tan Şahin “İletişimin küresel alanda gerçekleştiği bir dönmede yaşamaktayız. Halkla ilişkiler özellikle organizasyonla karşılıklı anlayış kabul görme ve iş birliğini sağlayan bir yönetim organizasyonudur. Belediye açısından halkla ilişkiler bizim birebir iletişim içinde olduğumuz kitledir. O yüzden hizmetlerimizi vatandaşa doğru anlatmalı ve geri bildirimleri doğru almalıyız. Hizmet politikaları ve kararlar toplumun yararına ve çıkarına olmalı, yeniden seçilme odaklı olmamalıdır. Güçlü bir halkla ilişkiler yönetimine sahip belediyeler hizmetlerini halka çok daha iyi anlatıp halkın takdirini kazanabilmektedir. Bir belediye başkanı halk ile etkin bir iletişim içerisinde olmalı halkın istek ve taleplerini düzgün almalıdır. Her şeyden önce iletişimi açık bir insan olmak gerekiyor. Yöneticilik sosyal bir hayattır. Bu sosyal hayat içerisinde insanlarla temas içerisinde bulunuyoruz. Bu teması iyi şekilde yönetebilmek başarınızı çok daha arttıracaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA