Evinin Bahçesi 'Açık Hava Müzesi' Gibi

Ordulu Celal Kaya, keser ve çekiç kullanarak oyduğu taşları adeta sanat eserine dönüştürüyor. 10 yıl önce hobi olarak başladığı taş oymacılığında pek çok eser ortaya koyan Kaya, evinin bahçesini adeta açık hava müzesine çevirdi.

Perşembe ilçesi Saray köyünde çiftçilik yapan 45 yaşındaki Celal Kaya, kendi imkanlarıyla bulduğu ve en küçüğü 50 kilogram olan taşları sadece çekiç ve keser kullanarak birer sanat eserine çeviriyor. Yüzden fazla taşı sanat eserine dönüştüren Kaya'nın evinin bahçesi ise adeta açık hava müzesini andırıyor.
Celal Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıl önce taş oymacılığına hobi olarak başladığını, yaptığı eserlere kendisinin de şaşırdığını söyledi.

Evinin önündeki atölyesinde taşları oyduğunu söyleyen Kaya, ilerleyen aylarda ise sergi açmayı planladığını belirtti.

Taşlardan yaptığı figürlerin sanatsal değeri olduğunu ifade eden Kaya, şöyle konuştu:
"Bir merakla başladığım bu işte ciddi yol kat ettiğimi düşünüyorum. Şu ana kadar balık, cami, saray, villa, el değirmeni, taş arabaları, kale ve insan figürleri yaptım. Bir taşın figüre dönüşmesi yaklaşık 15 günümü alıyor. Sadece çekiç ve keser kullanarak yaptığım bu işten çok zevk alıyorum. Hedefim birkaç ay sonra sergi açmak. Eğer yetkililer bana sahip çıkarsa bu sanatımı genç nesillere aktarmayı düşünüyorum. Şimdilik imkanlarım kısıtlı. Eğer imkan verilirse daha büyük kütleli taşlardan da figürler çıkarmayı amaçlıyorum."
Tamamen kendi hayallerini taşa yansıttığını belirten Kaya, şunları kaydetti:
"Hayal gücüme dayanarak taşları birer sanata çeviriyorum. Bu işin eğitimini kesinlikle almadım. Yaptığım tüm eserlerde başarılı oldum diyebilirim. Tamamladığım her taşı evimin bahçesinde sergiliyorum. Bahçemi görenler çok şaşırıyor. Bazıları yaptığım bu eserleri satın almak istiyor. Hatta bazı kişiler insan figürlerini hep birilerine benzetiyor. Kesinlikle satma taraftarı değilim. Bu taşlar benim adeta evladım gibi."
Kaya, taşları oyarak yaptığı eserlere gözü gibi baktığını, her gün onları temizlediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA