Dünya Standartlarında Safkan Deney Hayvanı Üretimi

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Deney Hayvanları Yetiştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEHYUAM), bilimsel araştırmalarda yararlanılması amacıyla dünya standartlarında safkan deney hayvanları yetiştiriliyor.

Bursa'da 1975 yılında kurulan ve Türkiye'deki ilk araştırma merkezlerinden biri olan DEHYUAM'da, saf ırk elde edebilmek için Hollanda'dan getirilen sıçan, fare ve tavşanlar yetiştirilip araştırmacıların hizmetine sunuluyor.
Görevlileri iki veteriner hekim, veteriner teknikeri ve 4 hayvan bakıcısı olan merkezde, 765 sıçan, 358 fare, 105 tavşan bulunuyor.
Sürekli nem ve ısı kontrolü yapılan binadaki hayvanlar, her gün temizlenen kafeslerde özel yemlerle besleniyor.
Proje hazırlayan hayvan kullanım sertifikasına sahip araştırmacılar, UÜ Hayvan Deneyleri Etik Kurulundan aldıkları onayla merkeze başvurarak deney hayvanı temin edebiliyor.
DEHYUAM Müdürü Prof. Dr. Kasım Özlük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, safkan hayvan kullanımının, bilimsel araştırmalarda çok önemli olduğunu söyledi.

Merkezde iki kardeşten genetik yapıları aynı hayvanlar yetiştirildiğini belirten Özlük, şöyle konuştu:
"Son derece saf deney hayvanları yetiştiriyoruz. Bu damızlıkların üretimi 40'ıncı soya kadar geldi. Saf hayvan üretimi çok önemli. Hayvanlar saf olmazsa yapılan çalışmalarda dalgalanmalar görülür ve sonuçlar tutarlı olmayabilir. Araştırıcılar merkezimizden aldıkları birbirleriyle tamamen aynı olan hayvanlarla araştırma yapmaktadır. Saf ırk üretimi, hayvanların daha az kullanılması açısından da önemlidir. Tutarlı sonuçlar alınırsa 10 hayvanla alınan sonuçlar 7-8 hayvanla alınabilir. Birinci ilkemiz; mümkün olduğunca az hayvanla sonuca ulaşmaktır."
Özlük, genleriyle oynanmış, bazı hastalıklara uygun, patojen ırk hayvanları yetiştirmeyi amaçladıklarını anlattı. Bu tür hayvanlardan yararlanmak isteyenlerin, ABD'den ithal ettiğine dikkati çeken Özlük, merkezde 80'er saatlik kurslarla araştırmacılara deney hayvanı kullanım sertifikası verdiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA