İzmir İl Özel İdaresi'nden 'Maden' Açıklaması

İzmir İl Özel İdare Müdürlüğü, AK Parti İktidarı ile Cemaat arasındaki çekişmeden dolayı faaliyeti durdurulduğu ileri sürülen Dikili'deki Çukuralan Altın Madeni ile ilgili bir açıklama yaparak, madenin Çevre İzin Belgesi olmadığından dolayı durdurulduğunu bildirdi.

İdare, söz konusu belgenin ibrazı halinde faaliyete izin verileceğini kaydetti.


İzmir İl İdare Müdürlüğü'nün konuyla ilgili açıklaması şöyle:
"İlimiz Dikili ilçesinde madencilik faaliyetini yürüten Koza Altın-Gümüş işletmesinin faaliyetinin durdurulmasıyla ilgili yazılı ve görsel basında çıkan yazılı haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın kamuoyuna duyurulması ihtiyacı hissedilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Meri Mevzuatı kapsamında çıkarmış olduğu kanun, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde görev yapan kurumumuz, kendisine verilen görev, yetki ve sorumlulukların bilincinde olarak şeffaf ve sorumlu bir yönetim anlayışıyla hem bu firmanın hem de ilimizde faaliyet gösteren diğer maden firmalarının iş ve işlemlerinin yürütülmesinde hukuk içerisinde kalmak şartıyla bütün firmalara eşit mesafede yaklaşmakta, faaliyetlerinin yürütülmesine ve denetlemesine hizmet vermektedir.

Aşağıda maddeler halinde sayılan süreç kapsamında firmanın Dikili ilçesi Çukuralan mevkiindeki açık ve yeraltı maden işletmesinin ‘Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik’ hükmü gereğince alınması zorunlu olan çevre izin belgesi olmadığından dolayı faaliyeti durdurulmuştur.

Faaliyeti durdurulan alanla ilgili olarak;
1-Firmanın talebi üzerine uhdesindeki Maden İşletme Ruhsatlarından İR18201 ve İR64426 no'lu sahalara firmanın talebi üzerine 04.08.2011 tarih ve 41 sayılı ruhsatımızla 1.Sınıf İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmiştir.

2-İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ait yönetmeliğin 22.maddesinin (b) bendinde ruhsat için gerekli belgeler arasında ‘Çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi’ alınması zorunlu kılınmıştır. Yine aynı maddeye eklenen ek fıkrayla “……. maden üretim faaliyetleri veya bu faaliyetlere bağlı geçici tesisler için çevre izni veya çevre izin lisans belgesi, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesini müteakip işletme faaliyete geçtikten sonra bir yıl içerisinde İl Özel İdaresine verilir” hükmünü amirdir. Bu mevzuattan kaynaklanan çevre izin belgesinin ruhsatın verildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde idaremize verilmesi yasal mevzuatın emrettiği zorunluluktur.

3-Yine işletme tarafından ruhsat alınırken yukarıda bahsedilen mevzuat gereği alınması gereken çevre izin belgesini idaremize vereceğine dair 04.04.2011 tarihli taahhütname işlem dosyası içerisinde bulunmaktadır.

4- Firma tarafından idaremize sunulan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan 20.02.2013 tarih ve 2896 sayılı yazıda, 20.02.2014 tarihine kadar geçerli olan geçici faaliyet belgesin verilmişse de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının konuyla ilgili web sitesinde yayımlamış olduğu 30.07.2013 tarihli geçici faaliyet belgeleri ve çevre izni ile ilgili duyuruda, çevre izni olmadan faaliyetlerini yürüten işletmelere izin işlemlerini tamamlamak üzere 31.12.2013 tarihine kadar süre verilmiş, bu tarihe kadar belgelerini almayanların para cezası ve faaliyet durdurmayı da içeren idari yaptırım kararlarının uygulanması gerektiği ilgili tüm valiliklere duyurulmuştur.

5- İdaremizce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Türkiye’de faaliyet gösteren tüm işletmelere önce 2013 yılına kadar daha sonra 2014 yılı 1 ocak gününe kadar vermiş olduğu bu genel izin çerçevesinde çalışma imkanı sağlanmış, 30.12.2013 tarihi itibariyle izin idaremize ulaştırılmadığından 30.12.2013 tarih ve 37660 sayılı olurla yukarda belirtilen sahada faaliyet durdurma onayı alınmış, 31.12.2013 tarihinde firmaya yerinde tebligat yapılarak durdurma işlem gerçekleştirilmiştir. Hem söz konusu firma hem de ilimizde faaliyet yürüten diğer firmaların tamamına bu yasal mevzuat çeşitli defalar teknik personelimizce yerinde yapılan denetimlerde duyurularak eksikliklerinin tamamlanması hatırlatılmıştır.

Yukarda beş madde halinde izahatı yapılan faaliyet durdurma işlemi idaremizce ruhsatlandırılmaya ilişkin temel mevzuat olan 3213 sayılı maden kanununun 7.maddesiyle 10.08.2005 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılmış olup firma tarafından kendisine faaliyet durdurma tebliğde belirtilen Çevre İzin Belgesi'nin idaremize sunulması halinde aynı gün firmanın ocak sahasındaki faaliyetinin devamına onay verileceğini kamuoyunun bilgilerine sunarız."
Kaynak: İHA