Çandarlı Belediyesi’ndeki Taşeron İşçiler İşsizlikle Yüz Yüze

İzmir’in Çandarlı Belediyesi’nde çalışan taşeron işçiler, Mart ayında yürürlüğe girecek olan Yeni Büyükşehir Yasasıyla birlikte işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı.

Çandarlı Belediyesi’ndeki Taşeron İşçiler İşsizlikle Yüz Yüze

Yeni Büyükşehir Yasası ile kapanacak belediyeler listesinde olan Çandarlı Belediyesi’nde çalışan taşeron işçiler, hâla görüşmeleri devam eden Torba Yasası kapsamında, kapanan belediyelerde çalışan taşeron işçilerin kadrolarına ilişkin düzenleme istedi.

1939 yılında kurulan Çandarlı Belediyesi’nde uzun süredir çalıştıklarını ifade eden Devrim Çalışkan, şunları söyledi: “Yeni Büyükşehir Yasası ile 1939 yılında kurulmuş olan büyük bir belediyemiz kapatılıyor ve Dikili Belediyesi’nin mahallesi oluyor. Biz de bu büyük belediyede çalışan 51 civarında taşeron işçi arkadaşız. 4-5 yıldan beri belediyemizde çalışarak evimize ekmek götürüyoruz. Fakat 2,5 ay sonra Çandarlı Belediyesi diye bir belediye olmayacak. Dikili Belediyesi’nin bir mahallesi olacak. 2,5 ay sonra bu 51 çalışan işten çıkarılacak, hiçbirimizin ne olacağı belli değil." Eve nasıl ekmek götüreceklerini düşündüklerini anlatan Çalışkan, şöyle konuştu: "Çoluk çoluğumuza ne şekilde ekmek götüreceğiz. Kimse bunun farkında değil. Bununla ilgili bir çalışma yapılmıyor. Yani büyüklerimizden istiyoruz ki, 4-5 yıldan beri taşeron firma altında belediyeye hizmet veren biz, taşeron firmalar aradan çıkarılarak direk belediye ile muhatap olalım. Belediye tarafından çalıştırılmak istiyoruz. Aracı kurumların veya şirketlerin aradan çıkarılmasını istiyoruz. İyileştirme istiyoruz. Bağlanılacak belediyeden de bize yardım etmesini istiyoruz. Çünkü kimse, 2,5 ay sonra ne olacağını bilmiyor.”
Çandarlı Belediyesi’nde, Şantiye Şefliği’nde demir ustası olarak çalışan Mustafa Aydın da şunları söyledi: “6–7 seneden beri biz, Çandarlı Belediyesi’nde taşeron işçi olarak çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem işten çıkarılacağız. Bizim gibi kapanan birçok belediye var ve birçok taşeron işçi var. Bu işçilerin veya bizlerin ne olacağı belli değil. Taşeronlara kadro verilmesi ile ilgili televizyonlarda açıklama var. ‘Düzenleme yapacağız. 3 yıl sözleşme yapacağız’ diye. Ama bunların hiçbiri ortada değil. Sadece sözde oluyor. Biz, bunların gerçekleştirilmesini istiyoruz. Biz, sonuçta emekçiyiz. Ekmeğimizi kazanıyoruz burada. Çok bir şey değil, sadece düzenli bir işimiz olsun ve evimize ekmek götürelim.”
Kaynak: İHA