'MHP seçmeni Mansur Yavaş'a sıcak bakmayacaktır'

Faruk Acar 30 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerin konuşulduğu ‘Basın Kulisi’ programında Büyükşehirlerin adayları ile ilgili çarpıcı analizler yaptı.

'MHP seçmeni Mansur Yavaş'a sıcak bakmayacaktır'
Beyaz TV ekranlarında yayınlanan Ferda Yıldırım'ın moderatörlüğünü yaptığı 'Basın Kulisi' isimli programına ANDY-AR Başkanı Faruk Acar, ANAR Araştırma Genel Müdürü İbrahim uslu, MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Gazeteci Ömer Şahin, Deniz Güçer, ve Zaman Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal konuk oldu.

Faruk Acar 30 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerin konuşulduğu 'Basın Kulisi' programında Büyükşehirlerin adayları ile ilgili çarpıcı analizler yaptı.

İşte ANDY-AR Başkanı Faruk Acar'ın Ankara, İstanbul, İzmir, Hatay, Şanlıurfa ve Antalya için yaptığı seçim analizleri:

‘MELİH GÖKÇEK ANKARA'DA ÇOK RAHAT OLACAK'
Ankara'da Mansur Yavaş'ın CHP'den aday olması bana göre Mansur Yavaş'ın CHP adına en doğru aday olduğu söylenebilir. Ama Melih Gökçek fenomen bir lider pozisyonuna sahip olduğu için Ankara'da dolayısıyla Melih Gökçek'in Ankara'da çok rahat olduğunu düşünüyorum.

‘MHP SEÇMENİ MANSUR YAVAŞ İSMİNE SICAK BAKMAYACAKTIR'
CHP'li seçmenlerin Mansur Yavaş'a olan eğilimi MHP'deyken belki mümkün olabilirdi. Ama MHP seçmenlerinin kendi adayları da var ve kendi gerekçelerine göre Ankara'da Mansur Yavaş'la çalışmayacaklarını ifade ettiler saten. Dolayısıyla o seçmenlere gidip Mansur Yavaş'tan yana oy kullanacakları fikrine çok sıcak bakamıyorum açıkçası ama birkaç puan yükselişte olacağını tahmin edebiliriz bugünkü yapılan araştırmalar ve yansımalarına göre.

İSTANBUL: Yüzde 47 Kadir Topbaş, yüzde 41 Mustafa Sarıgül
İstanbul'da bizim son yaptığımız araştırma 17 Aralık süreci öncesinde Mustafa Sarıgül ve Kadir Topbaş'ı değerlendirdiğimizde. Henüz Mustafa Sarıgül'ün adaylığı açıklanmamıştı ama kamuoyunda tartışılıyordu. 47'ye 41 düzeyinde bir sonuç verdi. Kadir Topbaş'ın yüzde 6 puan dolayında yarışa önde girdiğini görmüştük. Fakat Sırrı Süreyya Önder de o günlerde konuşuluyordu. Sırrı Süreyya Önder'i de BDP adayı olarak sorduğumuzda “Bu üçlü yarışta nasıl bir tercihiniz olur?” dediğimizde yüzde 45,3 Kadir Topbaş, yüzde 40 Mustafa Sarıgül ve yüzde 8,1 civarında Sırrı Süreyya Önder'in oy alacağını, yüzde 5 civarında da diğer seçmen ve kararsız kitlenin olduğunu söyleyebiliriz.

İZMİR'İN AK PARTİ'YE GEÇMESİ ÇOK OLAĞANÜSTÜ
İzmir'de'bacanak' meselesi şanssız bir şanssız bir süreci başlattı Binali Bey adına. Saten CHP'nin ağırlıkta olduğu bir seçim bölgesidir. Kale olarak değerlendirdiği bölgelerden bir tanesi. Yani AK Parti'ye geçmesi çok olağanüstü. Tıpkı bir önceki seçimlerde Antalya'nın CHP'ye geçmesi gibi bizim'Nasıl yani?' diye değerlendirebileceğimiz bir yer olurdu. Ama'bacanak' meselesi bu günlerde çok fazla tartışılıyor. Dolayısıyla Binali Bey'in olumsuz yansıma yapacağını düşünüyorum.

HATAY'DA BAŞA BAŞ BİR YARIŞ VAR
Hatay'da başa baş bir yarış vardı. Dolayısıyla Hatay'ı biraz daha farklı değerlendiriyorum. Özellikle bu bölgelerde Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar, siyasi konjektörün hangi şekilde oluşturulduğunun dışında bu bölgelerde Suriye meselesi var. Hatay meselesi bununla paralellik sağlayan bir konu diye düşünüyorum.

ŞANLIURFA'DA AK PARTİ ADINA BİR SIKINTI YOK
Şanlıurfa'da bundan önceki dönem bir sürpriz yaşanmıştı. AK Parti'den Fakıbaba aday olamamıştı ve dolayısıyla Saadet Partisi ile seçimi kazanmıştı. Fakat 2011 seçimlerinde buraya iktidar partisi çok önemli bir bakanı olan Faruk Çelik'i görevlendirdi. Ve yaklaşık olarak 2–3 milletvekili alabileceği söylenirken 10 ya da 11 aldı. Dolayısıyla Urfa'da başarılı bir valinin aday gösterilmesi şuanda Osman Baydemir'in şansını zorlayacak. Urfa'da AK Parti adına bir sıkıntı yok gibi görünüyor.

ANTALYA'DA MENDERES TÜREL AVANTAJLI
Antalya'da da Menderes Türel'in önemli bir isim olduğunu ama en önemlisi Mustafa Akaydın'ın neredeyse birim 2009 yılından sonra yaptığımız tüm araştırmalarda Mustafa Akaydın'ın 16 Büyükşehir arasında başarı seviyesi en düşük olan Büyükşehirlerden bir tanesiydi. Buna rağmen hangi kriter değerlendirildi bilmiyorum CHP adına. Bana göre Menderes Türel'in çok güzel bir adayla Mustafa Akaydın'la tekrar karşı karşıya gelmesi sağlandı. Menderes Bey'in avantajlı olduğunu düşünüyorum.