Beü'de Engellilere Ders ve Sınavlarda Kolaylık

Bülent Ecevit Üniversitesinin (BEÜ) hayata geçirdiği yönergeyle engelli öğrencilere sınav süresinin üçte ikisi kadar ek süre ile talep edilmesi durumunda ilaç ve tıbbi malzeme kullanma izni gibi ayrıcalıklar tanındı.

BEÜ'nün yazılı açıklamasına göre, üniversitede öğrenim gören engelli bireylerin genel olarak eğitim yaşamlarında ve sınavlarda karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırmak amacıyla "Engelli Öğrenciler Eğitim -Öğretim ve Sınav Uygulamaları Yönergesi" hayata geçirildi.
Yönergeyle, BEÜ'de okuyucu, işaretleyici ya da büyük puntolu soru kitabı veya kitapçığıyla sınava giren görme engelli öğrenciler ile yazma ve hareket güçlüğü çeken engelli öğrencilere, sınav süresinin üçte ikisi kadar ek süre verilmesinin yanı sıra talep durumunda sınavlara ilaç ve tıbbi malzemelerle girebilme imkanı getirildi.

BEÜ'nün ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında kayıtlı olan tüm öğrencilerini kapsayan yönergede engellilere getirilen yeniliklerden bazıları şöyle:
"İşitme engelli öğrenci bulunan sınıflarda işitme cihazı kullanıp kullanmamasına bakılmaksızın, oturma düzeni, ders veren-sunum yapan öğretim elemanını rahatlıkla görebilecekleri şekilde planlanır. Görme engelli öğrencilerin uygulamalı görecekleri derslerde kullandıkları bilgisayarların sesli hale getirilmeleri sağlanır. Sınav salonları engelli öğrencilerin ulaşılabilirliği göz önünde bulundurularak düzenlenir. Sınav görevlileri tarafından sınav ya da sorular ile ilgili yapılacak olan duyuru, hatırlatma ya da düzeltmelerin engelli öğrencilerin engel durumları göz önünde bulundurularak yapmaları sağlanır. Görme engelli öğrencilerin talebi doğrultusunda soru kitapçığı ya da soru kağıdı Braille (Kabartma) ya da sesli olarak hazırlanır."
- "Amaç fırsat eşitliği sağlamak"
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, üniversitenin tüm programlarında kayıtlı engelli öğrencilerin, ders ve sınav uygulamalarında engellerinden dolayı karşılaştıkları sorunları tamamen ortadan kaldırmaya çalıştıklarını belirtti.

Rektör Özer, engelli öğrencilerin kendileri için çok değerli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Yönergenin amacı eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve engelli öğrencilerin başarılarına pozitif katkıda bulunmaktır. Bizler, engelli bireylerin sağlık, eğitim gibi temel haklardan diğer bireyler gibi eşitlik içerisinde yararlanabilmelerinin sadece toplumsal bir sorumluluk konusu olmanın ötesinde, en temel insan hakkı olduğu inancındayız. Bu inançla, tüm çalışmalarımızı, engelsiz bir üniversite olmamızı sağlayacak şekilde planlamaya büyük önem veriyoruz. Türkiye'de sayılı üniversitede bulunan yönergemiz de bu yöndeki çalışmalarımızdan yenisi oldu. Bu sayede, üniversitemizde engelli öğrencilerimizin eğitimlerini daha sorunsuz bir şekilde tamamlamaları yolunda önemli ve ciddi bir adım atmış bulunuyoruz."
Kaynak: AA