Camili'nin Ulaşım Sorunu Çözülecek

Kar sebebiyle her yıl yaklaşık 6 ay yolu kapalı kalan Camili bölgesinin ulaşım sorunu, bölgeye yapılacak tünelle çözülecek.

Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Camili bölgesinde kar esaretinin bu yıl erken başladığını belirtti.

Kış mevsiminin Camili bölgesinde çok ağır geçtiğini ifade eden Vali Cirit, "Camili bölgesi ile Borçka ilçesi arasındaki yolun yaklaşık 50 kilometrelik bölümü 8 Aralık'ta yağan kar sonucu kapanmıştı. Bölgede kışın yaklaşık bin 100 kişi ikamet ediyor. Burada yaşayan vatandaşlarımızın ilçeye ulaşımını sağlamak için karla mücadele ekiplerini seferber ettik. Camili bölgesinde bulunan 6 köyün yolunu, karla mücadele ekiplerinin özverili çalışmaları neticesinde ulaşıma açtık" dedi.

Bölgenin yolunu kışın da ulaşıma açık tutmak amacıyla Artvin Valiliğinin girişimleriyle geçen yıl Borçka-Camili kara yolu güzergahına Karayolları 102. Şube Şefliği'ne bağlı bakımevi kurulduğunu anımsatan Vali Cirit, şöyle devam etti:
"Söz konusu bölgeye Borçka'dan kara yolu ile ulaşım Karçal Dağı'nın eteğinde yer alan 1890 rakımlı geçitten sağlanıyor. Camili'de yaşayanlar, kışı güçlükle atlatıyor. Özellikle acil durumlarda hastaların, 112 Acil Servise ait paletli ambulans ile yaklaşık 4 saati bulan zorlu bir yolculuğun ardından ilçedeki hastaneye ulaşımını sağlıyoruz. Bölgede meydana gelen çığ ve heyelan durumlarında paletli kar ambulansı da ilerleyemiyor. Bu gibi acil durumlarda ise hastalarımızı Valiliğimiz ve Acara Özerk Cumhuriyeti arasında yapılan protokol ile Gürcistan üzerinden Sarp Sınır Kapısı'na, oradan da Türkiye'deki hastanelere ulaştırabiliyoruz."
-Bölgeye tünel yapma çalışmaları devam ediyor
Vali Cirit, Camili bölgesinde kurulan karla mücadele ekibinin kısa vadeli çözüm olduğunu kaydederek, "Yolun kapanmaması için uzun vadede bir tünele ihtiyacımız var. Tünel konusunda Valilik olarak önemli mesafe kat ettik. Önümüzdeki günlerde proje ihale edilecek. İnşallah bu projenin ihalesi en kısa zamanda gerçekleştirilir ve Camili bölgesi bir tünele kavuşmuş olur. Tünelle birlikte Camili bölgemiz yılın 12 ayı ulaşım sağlanan bir bölge haline gelecektir" diye konuştu.

-Artvin Valiliği Gürcistan'a yol yapacak
Vali Cirit, acil ve zorunlu hallerde Camili bölgesindeki hastaların, Batum üzerinden Sarp Sınır Kapısı kullanılarak Türkiye'ye ulaştırıldığını belirterek, "Tünel yapılana kadar geçecek sürede acil durumlarda hastaları Gürcistan toprakları üzerinden Türkiye'ye ulaştırmak amacıyla sınırdaki Gürcü köyüne 2 kilometrelik yol yapımı zorunlu hale geldi. Artvin Valiliği olarak yolu bulunmayan Camili ile Batum şehri arasındaki 2 kilometrelik güzergahta bahar ayında çalışma yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
-"Kış bizim için çileyi dönüşüyor"
Camili bölgesindeki Düzenli köyünde yaşayan 80 yaşındaki Muhammet Öztürk, köylerinden ilçe merkezine ulaşım konusunda bugüne kadar pek çok sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, şunları söyledi:
"Köyümüze bu yıl kar erken yağdı. Kış bizim için çileye dönüşüyor. Camili zirvesindeki 1890 rakımlı geçitte kar kalınlığı 3 metreye ulaştı. Köyümüzün yolu yaklaşık bir aydır kapalı kaldı ancak kar yağışının ardından Sayın Valimiz bizleri mağdur etmedi. Karayolları ekiplerini bölgeye göndererek gece-gündüz demeden iş makineleri ile çalışarak yolun tamamının açılmasını sağladı. Yolumuz ilk defa bu kadar erken açıldı. Yöre halkı olarak başta Sayın Valimiz olmak üzere ilçe kaymakamına ve Karayolları ekiplerine çok teşekkür ediyoruz."
Kaynak: AA