Esad’dan Yeni Tehdit: “her Şeyi Bekleyin”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesine askeri müdahale hazırlığı yapan ABD ve müttefiklerine yeni bir tehditte bulunarak, “Her şeyi bekleyin” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Esad, CBS News muhabiri Charlie Rose’a özel röportaj verdi. Röportajda ABD tarafından yapılacak herhangi bir saldırının ülkenin güvenliğine herhangi bir katkıda bulunmayacağını ifade eden Esad, “Kendilerine sormaları gereken ilk soru şu; savaşlar Amerika’ya ne veriyor? Hiçbir şey. Ne siyasi ne de ekonomik bir kazanç sağlıyor. ABD’nin güvenilirliği şuan en düşük seviyesinde. Yani bu savaş ABD’nin çıkarlarına ters bir şey olacak. O yüzden soruyorum; neden?” şeklinde konuştu.

ABD ve Kongre’nin Suriye içinde kimyasal saldırı yapıldığına dair kesin deliller sunması çağrısında bulunan Esad, Suriye’ye yapılacak herhangi bir saldırının ülkenin sınırları içerisinde bulunan El Kaide’nin daha da büyümesine neden olacağı uyarısını yaptı. ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin ülkesine karşı askeri müdahale gerçekleştirmeye çalışmasından dolayı hayal kırıklığına uğramış olduğunu dile getiren Esad, Obama yönetiminin elinde yanlış istihbarat bulunduğunu ve dış politikasının eski ABD Başkanı George W. Bush’un izlediği politikayla benzer olduğunu söyleyerek, “Bu yönetimin Bush yönetiminden farklı olmasını ümit ediyorduk. Ancak aynı doktrini farklı yollarla uyguluyorlar" ifadelerini kullandı.

Esad, “ABD Başkanı Barack Obama’yla yüz yüze gelseniz ona ne dersiniz?” şeklindeki soruya, “Şeffaf olmasını ve elindeki bütün kanıtları halka sunmasını söylerim” cevabını verdi. Esad, “Elindeki kanıtları sunmuyor, çünkü elinde kanıt yok. Kerry’nin de elinde kanıt yok” diye konuştu.

Charlie Rose’un uydu görüntüleri ve ele geçirilen iletilerin de dahil olduğu kanıtların ABD Kongresi’ne sunulduğu iddialarına da karşı çıkan Esad, bir kez daha “hiçbir kanıtın sunulmadığını” dile getirirken, ABD’nin sunduğu güvenilir gözüken kanıtların da gerçekliğinden şüphe edeceğini belirtti.

Esad ayrıca, ABD tarafından yapılacak herhangi bir saldırıya karşılık olarak “Her şeyi bekleyin” uyarısını yaptı. Esad, İran’daki müttefiklerini ve Hizbullah örgütünü ima ederek, “Bu bölgedeki tek oyuncu Suriye hükümeti değil. Burada farklı partiler, farklı gruplar, farklı ideolojiler var” diye konuştu.

Esad, verilecek karşılığın kimyasal silah kullanımını da içerip içermeyeceği yönündeki soruyu ise, “Belli olmaz. Eğer bölgedeki muhalifler ve teröristler veya başka bir grup kimyasal silahları eline geçirirse bu olabilir, bilemiyorum. Ben falcı değilim” şeklinde cevapladı.
Kaynak: İHA