Kayıp Şehide 50 Yıl Sonra Cenaze Töreni

Kıbrıs'ta Rumlar tarafından 1963 yılında 3 arkadaşıyla kaçırılan daha sonra da katledilen kayıp şehit İsmail Karabıyıklı için 50 yıl sonra cenaze töreni düzenlendi.

Rumlar tarafından 28 Aralık 1963'te Kaymaklı'daki evinden alınarak Güney Lefkoşa'ya götürülen ve kendisinden bir daha haber alınamayan İsmail Karabıyıklı'nın kemikleri, Kayıp Şahıslar Komitesi'nin araştırmaları sonucu bir su kuyusunda bulunmuştu. Kafalarından vurularak öldürülen şahısların kimlikleri ailelerinden alınan DNA örnekleri sayesinde belirlendi.

Karabıyıklı'nın naaşı, Lefkoşa Kabristanı'nda kılınan cenaze namazı sonrası düzenlenen askeri törenle defnedildi. Düzenlenen törene, Karabıyıklı'nın ailesi, arkadaşlarının yanı sıra Şehit Aileleri Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan ve vatandaşlar katıldı.

Şehidin kız kardeşi cenaze töreninde fenalık geçirirken, sağlık ekipleri de şehit yakınları için hazır bulundu.

Şehit İsmail Karabıyıklı öldürüldüğünde henüz bir yaşında olan oğlu Mustafa Karabıyıklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, babasının Rumlar tarafınan alıkoyulduğunda evlerinde oturduklarını belirterek, "Rum milisler kapıları çalarak oradaki Türk olan erkekleri alırlardı. Bir tanesi de babamdı işte. Toplayıp araca bindirip götürdüler. Gerisi de malum zaten. Sonra öğrendik ki mahallemizde bir çok eve gelmişler ama hiçbiri de dönmedi'' diye konuştu.

Elli yıldır baba özlemi çektiğini belirten Karabıyıklı, ''Elle dokunamadım, bir bayramda öpemedim, sevemedik, göremedik. Geleceğine dair bir beklentim vardı, öyle içimde vardı her zaman. Ama ölüsünü bulduk'' ifadelerini kullandı.

Hem üzüntü hem sevinç içinde olduğunu söyleyen Karabıyıklı, en azından bir mezarı olduğunu bilmenin, ziyaret edip mezarına çiçek koyabilecek olmanın sevincini yaşadığını vurguladı.

Şehit İsmail Karabıyıklı'nın eşi Sare ise yıllardır kocasının yolunu gözlediğini belirterek 21 yaşında dul kaldığını ve oğlunu tek başına büyüttüğünü söyledi.

Kaynak: AA