Kars'ta 'Yönetim ve Sanat '' Semineri

Şair ve akademisyen Nurullah Genç, "İdeolojik bakarsanız hakikatin üstünü örtebilirsiniz. İdeolojik bakarsanız hata yaparsanız çünkü sizin ideolojinizden olanın başarısızı da başarılı kabul etmek zorunda kalırsınız" dedi.

Genç, Kars'ta bir otelde düzenlenen "Yönetim ve Sanat" konulu seminerde yaptığı konuşmada, yönetimin insanın kendisini yönetmesiyle ön plana çıkan bir kavram olduğunu belirterek, hadiselere tek boyutla bakılmaması gerektiğini ifade etti.

Sadece insandan yola çıkarak meselelere bakanların olayları, kavramları ve derinliği kaçırabileceğini dile getiren Genç, "İnsanlardan uzak bir bakış açısı sergileyenler de insanın hakikatini ortadan kaldırırlar ve görmezlikten gelirler. Bu nedenle biz hem olayları hem kavramları hem insanları dikkate alarak bakmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

Genç, yönetimin bir sanat olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Yönetim, hafife aldığımız, asla şiir gibi düşünmediğimiz, resim gibi düşünmediğimiz, diğer güzel sanatlar gibi düşünmediğimiz sanat. Bu açıdan aslında zavallı bir sanat. 2004 yılında TRT'nin eğitim ihtiyacı analizini yapmak için görevlendirildim. Ortaya 200 sayfalık bir rapor çıktı. Raporun son cümlesi şöyleydi 'TRT'nin eğitime ihtiyacı yoktur' Neden? 600 kişinin yapacağı işte 8 bin kişi çalışıyor çünkü. Yönetim nasıl bir sanat biliyor musunuz? İşte böyle bir rezaleti ortaya çıkarmama sanatıdır yönetim. Bu sembolik bir misal. Hangi kurumumuz bundan farklıydı o yıllarda. Şimdi dahi o kadar çok problemli yerlerimiz, kurumlarımız var ki, üzerinde düşünmemiz ve değerlendirmemiz gereken."

İdeolojik bakıldığı zaman hakikatin örtülebileceğine dikkati çeken Genç, "İdeolojik bakarsanız hata yaparsanız çünkü sizin ideolojinizden olan başarısızı da başarılı kabul etmek zorunda kalırsınız. Hakkaniyeti nasıl bulacaksınız burada, hiçbir zaman bulamazsınız" dedi.

Genç, yönetimin planlama, organizasyon, yön verme, koordinasyon ve kontrol gibi 5 faktörü bulunduğunu anlattı.

Seminere, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Hamdi Nayir, Kars Valisi Eyüp Tepe, Van Valisi Nezih Doğan, Iğdır Valisi Ahmet Tek, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu ile 4 ile bağlı bazı ilçelerin kaymakamları katıldı.

Kaynak: AA