Çukurova'da Mısır Bereketi

Türkiye'de mısır üretiminin üçte birinin karşılandığı Çukurova bölgesinde, bu yıl hava şartlarının elverişli gitmesi sonucu dekar başına ortalama bin 500 kilogram ürün hasadı, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova'nın ana ürünü pamuğun yerini mısıra bıraktığını, bu ürünün ekim alanlarının her yıl giderek arttığını ve ilk sıraya yerleştiğini söyledi.

Türkiye'de mısır üretiminin üçte birinin Çukurova'dan karşılandığını belirten Tezcan, geçen yıl 4 milyon 600 bin tonun üzerinde olan rekoltenin, bu yıl beklenenin üzerinde gerçekleşerek 6 milyon tona yaklaştığını ifade etti.

Tezcan, nişasta ve glikoz yapımında da kullanılan mısırın yem sanayi açısından önem taşıdığını dile getirerek, "Kilogram başına üretim maliyeti 55 kuruş olan mısır üretiminde bu yıl üreticiler hava şartlarının iyi gitmesi ve tarımsal olarak yapılması gerekenleri en iyi şekilde yerine getirmesi, bu sezon birinci ürün mısırda rekor seviyede rekolte getirdi. Dekarda ortalama bin 500 kilogram ürün alınması üreticilerin yüzünü güldürdü" dedi.

Mısır alım fiyatının Ramazan Bayramı'ndan önce ton başına 640 lira olarak açıklandığını anımsatan Tezcan, şunları kaydetti:

"TMO'nun ilk kez hasat başında alım fiyatını açıklaması, ton başı 56 lira prim desteği ve rekor seviyedeki rekolte, üreticilerin sevincine sevinç kattı. Alım fiyatının erken açıklanması üreticiyi mağdur etmedi. Çukurova'da TMO yaklaşık 500 ton mısır alımı gerçekleştirdi. Alımların da randevu sistemiyle yapılması ve ödemelerin kısa sürede gerçekleşmesi üreticilerin sevincini ikiye katladı. Ofis kartı olan üreticiler parasını 10 gün, olmayanlar da en geç 20 gün içinde alabiliyor. TMO bu yıl devrim niteliğinde ve son derece çağdaş alım yaptı. Geçmiş yıllardaki alım ve ödeme aksaklıkları artık tarihe karışacak."

Tezcan, yeni alım merkezlerini faaliyete geçirerek üreticilerin ürününü daha rahat teslim etmesini sağlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TMO Genel Müdürü Mesut Köse ve Adana Şube Müdürü Mehmet Kaya'ya da teşekkür etti.

Kaynak: AA