Anestezi Teknisyenleri Çok Sıkıntılı

Merkezi İzmir'de bulunan Anestezi Teknisyenleri Derneği (ANTEKDER) Genel Başkanı İlkay Aykar, anestezi teknisyenlerinin sıkıntılarının büyük olduğunu, son olarak Yüksekova Devlet Hastanesi'nde görevli anestezi teknisyeni Murat Aslan'ın intiharının kendilerini sarstığını söyledi.

Genel Başkan Aykar, "Anestezi teknisyenlerini intihara sürükleyen sebepler yeterince anlaşılamıyor." dedi.

GENÇ TEKNİSYEN CANINA KIYDI
Yüksekova Devlet Hastanesi'nde görevli anestezi teknisyeni Murat Aslan, 24 Eylül akşamı görevi başında, kendisine yüksek dozda ilaç enjekte ederek intiharı seçmiş, bu olay sağlık camiasında şok etkisi yapmıştı. ANTEKDER Genel Başkanı İlkay Aykar, meslektaşlarının intiharının kendilerini üzdüğünü ifade ederken, Aslan'ın intihar nedeninin psikolojik değil, ekonomik olduğunu savundu. Anestezi teknisyenliği ve teknikerliğinin; cerrahi ve invaziv müdahaleler için hastanın anestezi almasını sağlayan, gerekli şartları oluşturan ve araç gereç temin eden bir meslek dalı olduğuna vurgu yapan Aykar, şunları söyledi:
"Sağlık camiasının içinde belkide en hassas ve en kritik konuma sahip bu meslek dalı, yıllarca eğitim, sosyal faaliyet ve iktisadi yetersizliklerden dolayı, son dönemlerde telafisi mümkün olmayan olaylar ve durumlarla karşı karşıya gelmeye başlamıştır. En acı örnek ise Yüksekova Devlet Hastanesi'nde hayatına son veren anestezi teknisyeni meslektaşımız ve kardeşimiz Murat Aslan olmuştur. ANTEKDER genel başkanı sıfatıyla; çıktığım tüm canlı yayınlar, basın açıklamaları ve konferanslarda bu konuya geniş yer verdim. TBMM ziyaretimizde bu konuyu siyasilere ve milletvekillerine tüm detaylarıyla anlattım. Sağlık Bakanlığı'na yaptığımız ziyarette Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Sayın İrfan Şencan'a da konuyu beyan ettim. Ama görüyorum ki, anestezi teknisyenlerini intihara sürükleyen sebepler yeterince anlaşılamıyor."
"SAĞLIKLI OLMAYAN SAĞLIKÇI HİZMET ÜRETEMEZ"
Bu tür üzücü olayların bir daha yaşanmaması için, anestezi teknisyenliği ve teknikerliğinin standartları yüksek çalışılabilir bir meslek haline gelmesi gerektiğini ifade eden ANTEKDER Genel Başkanı İlkay Aykar, defalarca bu tarz acı sonların çözümünü ortaya koyduklarını kaydederek, "Mesleki moral ve motivasyon evleri kurulmalı. Yıpranma tazminatı, sağlık izni hakkı verilmeli. Akademik eğitim süresinin lisans düzeyine çıkarılması, iktisadi dar boğazın giderilmesi gerekiyor. Meslektaşlarımızın sorunları, mesleki hastalıklar, DNA hasarı, karaciğer toksitesi, çocuk sahibi olamama, lenfoma riski ve psikolojik rahatsızlıklar olarak zaten her geçen gün önümüze çıkıyor. İntihar ise artık gelinen son noktayı gösteriyor. Bu kadar önemli, tehlikeli ve hata affetmeyen bir meslek icra eden çalışanların, daha müreffeh bir hizmet ortamında mesai harcamaları zaruridir. ANTEKDER olarak bizler; bu sıkıntı ve sorunların takipçisi olacağız. Her sabahın seherinden her akşamın gecesine çalışıp hizmet üretenler olarak emeğimizin kimin kesesine gittiğini sorgulayacağız. Her zaman ifade ettim tekrar söylüyorum, mesleki intiharların asıl nedeni psikolojik değil, ekonomiktir. Anestezi teknisyenleri ve teknikerleri gerek maaş, gerek döner sermaye uygulamasından hak ettiği payı alamamaktadır. Bu sorunların ivedilikle giderilmesi ve meslektaşlarımızın, huzurlu bir çalışma ortamına kavuşması lazımdır. Sağlıklı olmayan sağlık personelinin, sağlıklı hizmet üretmesi ve geleceğe güvenle bakması mümkün olamaz" diye konuştu.

Kaynak: İHA