Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Bartın'da

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, " Bir şehrin atık sularını toplayıp kalıcı ortama vermek ve çöpleri toplayıp bertaraf etmek kanunen belediyelerin en önemli vazifesidir. Maalesef pek çok yerde belediyeler bunu yapamıyor ve biz de üzülüyoruz" dedi.

Bakan Eroğlu, Bartın Irmağı'nda incelemelerde bulunmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ırmağın çok kirli olduğunu ve kentte atık su ile katı atık bertaraf tesisinin olmadığını söyledi.

Bartın'da atık su ve katı atık bertaraf tesisinin olmamasına üzüldüğünü ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bunlar belediyelerin görevidir. Bir şehrin atık sularını toplayıp kalıcı ortama vermek ve çöpleri toplayıp bertaraf etmek kanunen belediyelerin en önemli vazifesidir. Maalesef pek çok yerde belediyeler bunu yapamıyor ve biz de üzülüyoruz. Sadece burada değil Trakya'da ki belediyelerde de bu sorun var. Bizim görevimiz olmamasına rağmen bu soruna el attık. Netice itibariyle de bunu yapacağız. Bartın Irmağı'nın da projesini yapıyoruz. Çok büyük maliyeti var ama olsun. Burayı turizme açmak açısından çok önemli güzel bir proje hazırlayacağız. 1998'de kentte sel felaketi yaşandığında Başbakanımız o zaman İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydı. Biz de İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi olarak bütün ekiplerimizi buraya gönderdik. Ekiplerimiz burada uzun süre çalışarak sıkıntıyı gidermişti."

Sel felaketinin yaşandığında Bartın Irmağı'nın boğaz mevkisinde büyük bir tehlikenin olduğunu anımsatan Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"O zaman kaya kayması söz konusu oldu. O kaya kaysaydı kent sular altında kalacaktı. Biz de bir akşam geldik ve gereken çalışmayı yaptık. Şu anda Bartın Irmağı ile ilgili güzel bir proje yapılmış. Ayrıca burada her zaman taşkın riski var. Bunun için gerek sel kapanı, gerek Kozcağız Barajı, gerekse Kirazlı Köprü Barajları taşkınları önleyecek. Bunlar önemli tesislerdir. Üçünün de yapım talimatını verdim. Bu veya önümüzdeki yıl, barajlar için seferberlik yılları olacak. Daha sonra bu dereyi çok güzel ıslah edeceğiz. Gelişimizin de bir maksadı budur. Çok yüksek bir maliyet ama burası Bartın için bir değer. Burası dünyanın en güzel turizm alanı olur diye düşünüyorum. Kent burasıyla hayat bulur."

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte tekne gezisine Bartın Valisi Ali Çınar, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve protokol üyeleri katıldı.

Kaynak: AA