Giresun'da 'Şap Aşı Kampanyası' Başlatıldı

Giresun'da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Sonbahar "Şap Aşılama Kampanyası"na start verildiği bildirildi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, "Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları İle Mücadele Programı" kapsamında başlatılan kampanyaya 20 Eylül tarihinde başlandığını ve kampanyanın 20 Kasım'da sona ereceği kaydedildi.

Kampanya kapsamında 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanların aşılanacağı ifade edilen açıklamada, "Halk arasında 'Dabak' olarakta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır" denildi.

Açıklamada, 5996 sayılı kanun gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmalarının zorunlu olduğunun altı çizilerek, aşılatmayanlar hakkında 6 bin 400 lira idari para cezası uygulanacağı vurgulandı.

Kaynak: AA