Bakan Yıldırım, Körfez Köprüsü'nün Kule Kesonlarını Yüzdürdü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yalova'nın Altınova ilçesinin Hersek bölgesinde, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu Körfez geçişi asma köprüsünün kule kesonlarının temelinin yüzdürülmesi törenine katıldı.

Bakan Yıldırım, Körfez Köprüsü'nün Kule Kesonlarını Yüzdürdü
Yıldırım, "2015 yılının ortalarında İstanbul-Bursa arasını tamamen bitirmiş olacağız" dedi.

Bakan Yıldırım, körfez geçişi köprüsünün kule kesonlarının temelinin yüzdürülmesi törenine katıldı.

Denizin dibine yerleştirilecek temellerin üzerine 42 metrelik ayaklar dikilecek. Ayakların 40 metresi denizin dibinde, 2 metresi deniz üzerinde olacak

Tören alanına gelişinde Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ve çok sayıda bürokrat tarafından karşılanan Yıldırım, burada vatandaşlara hitap etti. 2015 yılının ortalarında otobanın İstanbul-Bursa arasının tamamen bitirmiş olacağını dile getiren Yıldırım, "Türkiye'nin en büyük otoyol projesi bugün yeni bir dönüm noktasında, yeni bir aşamada. 30 Mart'ta Başbakanımız bu 2 köprünün temeline ilk harcını koymuştu. 6 ay sonra bu temeller bitti. Şimdi donatı yapılmak üzere, Kaytazdere beldesine çekilecek. Önümüzdeki şubat ayı sonuna kadar oradaki donatıları tamamlanıp daha sonra da Körfez'in içerisinde biri güneyde, birisi kuzeyde olmak üzere denizin 40 metre dibine yerleştirilecekler. Bunlar temellere yerleştirildiği zaman, donatılarla birlikte deniz yüzeyinin üzerine 2 metre çıkmış olacaklar. Yani önümüzdeki mart ayı sonuna kadar denizin 40 metre dibinden denizin üzerinde 2 metreye kadar toplam 42 metrelik bu ayakları görmüş olacağız. Ardından da köprünün kulelerini bunun üzerine inşa edeceğiz. Bunların konduğu yerde zeminin sağlamlaştırılması için deniz dibinden de bir 35-40 metre derinliğe kadar her bir temel için 195 tane kazık çaktık. Bir tanesinin kazıkları tamamen bitti. Bir hafta içerisinde güney temeli kazıkları da bitmiş olacak. İstanbul-İzmir arasına 433 kilometre otoyol yapıyoruz. Bunların her biri başlı başına bir proje. Bu bölgede 1 günde kullanılan beton 100 metre karelik TOKİ'nin 40 blokuna eşdeğer. Her gün 7 bin kamyon 105 bin metreküp hafriyat yapılıyor. 2015 yılının ortalarında İstanbul-Bursa arasını tamamen bitirmiş olacağız. Artık İstanbul-Yalova arası komşu kapısı; saatlerle değil, dakikalarla ölçülecek. Bundan sonra bu mesafe 6 dakika olacak. Altınova'dan girip Gebze tarafına çıkıyorsunuz. Bu çağdaşlık. İnsanımızı sevdiğimiz için, dünyanın krizden krize koştuğu bugünlerde dünyanın en büyük projesini gerçekleştiriyoruz. Şu proje 20 katrilyon TL. Bunu devlet bütçesinden de yapmıyoruz. Bolu Tüneli'ni 30 yıl yapamayan bir Türkiye'den bugün 20 katrilyon TL'lik projeyi 3-4 yılda gerçekleştiren bir Türkiye'ye geldik. Bunun mimarı 76 milyonluk halkımızdır" ifadelerini kullandı.

MARMARAY 29 EKİM'DE AÇILACAK
Konuşmasında Marmaray'dan da bahseden Yıldırım, projenin 29 Ekim tarihinde açılacağını söyledi.

Marmaray'ın 150 yıllık bir hayal olduğunu dile getiren Yıldırım, "Marmaray'ı 29 Ekim'de açıyoruz. 150 yıllık rüyadır bu. Sultan Abdülmecid'den bu tarafa bizim rüyamızdır. Tarih kitaplarında dilden dile dolaşan bir projedir. 2 kıtayı denizin altında 60 metre derinlikte birleştirmek, İstanbul'un 2 tarihi semtini Üsküdar ve Kadıköy'ü ve tarihi yarımadayı, Sirkeci'yi birbiri ile buluşturmak bize nasip oldu. Sadece İstanbul'u rahatlatmıyoruz, aynı zamanda Uzak Doğu'dan Londra'ya uzanan tarihi İpek Yolu'nu da yeniden canlandırıyoruz. 'Bu yetmez' dedik, yanına bir de tüp geçit yapıyoruz. Onun da açılışını 2015'te yapmış olacağız. O da 108 metre derinlikten geçiyor. Hayallere sığmayan projeleri teker teker gerçekleştiriyoruz. Ulaştırma Bakanlığının 3 bin 500 şantiyesinde, bütün teşkilatlarında çalışan insan sayısı 300 bini buluyor. Şantiye sayısı 4 bine yakın. Türkiye'deki bütün bankaların 10 bin 500 tane şubesi var. 49 banka var. Toplam çalışan sayısı 200 bin. İşte tek başına arazide, tünelde, yerin altında ve üstünde 300 bin kişi sizin için, milletimizin geleceği için, Türkiye'yi imar etmek için çalışıyor. İşte farkımız bu. Bizim reklamımız ve gürültümüz yok. İşimiz gücümüz çalışmak. Sadece 2 projeyi anlattım. Daha sırada onlarca, yüzlerce proje var" şeklinde konuştu.

Yalova'nın trafik meselesinin çözümü için de düğmeye bastıklarını vurgulayan Bakan Yıldırım, şunları söyledi:
"Yalova'nın da meselelerini konuştuk. Milletvekilimiz, vali ve belediye başkanımız trafik sorununu bize aktardı. Bu büyük projelerin üstesinden gelip insanımıza, ülkemize kazandıran bir anlayış, Yalova'nın sorunlarının altında kalamaz. Yalova'ya ilk hizmetleri getirenlerden birisiyim. Belediye başkanlığı döneminde Sayın Başbakanımızın İDO'nun ilk feribot seferlerini başlattığı günleri hatırlayın. O günden bugüne Yalova'da çok şey değişti. Artık Yalova'nın üniversitesi var. Yalova bir turizm şehri. Yalova bir denizcilik şehri. Yalova her yönüyle İstanbul'un Anadolu'ya açılan kapısı. Onun için Yalova'nın meselelerine ilgisiz kalmak asla mümkün değildir. Birçok proje var ama trafik meselesini öncelikle çözeceğiz. Bursa-Kocaeli yolu ve Yalova'nın kesiştiği yoldaki sorunu çözmek için kapsamlı bir proje çalışmasını başlattık. Bölgede sadece yol yapmıyoruz. Altınova bölgesinde çok kapsamlı bir kamulaştırma yaptık. Bu bölgeye giren para 300 trilyon TL'nin üzerinde ama ben Yalovalı hemşehrilerimizden bir şey istiyorum. Bu paraları ekonomiye kazandırın. Bu paralar atıl durmasın, istihdama dönüşsün."
Buradaki incelemenin ardından geçtiğimiz yıllarda restore ettirilen Hersekzade Ahmet Efendi Camii'ni gezen Yıldırım, yetkililerden bilgi aldı.
Kaynak: İHA