Ruhani: 'İsrail De Nükleer Silahların Yaygınlaşması Anlaşması’nı İmzalamalı”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail’in de Nükleer Silahların Yaygınlaşmasını Önleme Anlaşması’nı imzalaması yönünde çağrıda bulundu.

İran lideri Ruhani, BM Genel Kurul toplantıları çerçevesinde düzenlenen nükleer silahsızlanma konferansında konuştu.

1945’teki Hiroşima ve Nagasaki trajedilerine atıfta bulunan Ruhani, “Nükleer silahlar var olduğu sürece, bu silahların kullanılmasına yönelik tehditler de var olacaktır” dedi.

Ortadoğu’nun nükleerden arındırılmış bir bölge haline getirilmesi gerektiğini söyleyen Ruhani, İsrail’in, bölgede, Nükleer Silahların Yaygınlaşmasını Önleme Anlaşması’nı imzalamayan tek ülke olduğunun altını çizerek, İsrail’e bu anlaşmayı imzalaması çağrısında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ortadoğu’yu nükleer silahlardan arındırma yönündeki uluslararası çabaların geçmişte başarısız olduğuna dikkat çekerek, “Nükleer silahlardan arındırılmış bir bölgenin oluşturulabilmesi için acil ve pratik adımlar atılması ve uluslararası toplumun çabalarını ikiye katlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bölgenin nükleer silahlardan arındırılması için bir konferans gerçekleştirilmesi çağrısı yapan Ruhani, konferansa bütün ülkelerin katılması gerektiğini vurguladı. Ruhani ayrıca “Bölgede yapılacak nükleer silahsızlanma kapsamlı ve adil olmalı” dedi.

Kaynak: İHA