Tarihi Ağaca Koruma Talebi

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, gerçek yaşı köylüler tarafından da bilinmeyen dut ağacının koruma altına alınması isteniyor.

Tarihi Ağaca Koruma Talebi
İlçeye bağlı Avdancık Köyü’nde bulunan gövdesi yatar vaziyetteki dut ağacı görenleri şaşırtıyor. Etrafı duvarlarla çevrilerek günümüzde yaz döneminde namazgah olarak da kullanılan dut ağacı, etrafında oturanlara sıcak günlerde gölge serinliği yaşatıyor.

Avdancık Köyü Muhtarı Mehmet Gözeller, köy meydanında bulunan dut ağacının yerleşim biriminde gerçek yaşını bilen kimsenin olmadığını söyledi.

Köylülerin yaşını 150 ya da 200 olduğunu tahmin ettiği ağacın son yıllarda yörenin simgesi haline geldiğini vurgulayan Gözeller, “Gerçek yaşının yetkililer tarafından tespit edilerek, dut ağacımızın koruma ve tescil altına alınmasını istiyoruz” dedi.

Ağacın önünün harman yeri olması nedeniyle uzun yıllardan beridir insanların namazını gölgesinde kıldığını, bu yüzden yazın namazgah olarak değerlendirilen alanın geçmişte taş olan duvarlarının yıkılması üzerine 2004 yılında muhtarlık olarak etrafının daha düzgün bir duvarla çevrildiğini aktaran Gözeller, “Yaz aylarına gelen ramazan ve kurban bayramı dönemlerinde toplu yemeklerin de verildiği bir mekan olarak kullandığımız alandaki dut ağacımızın gövdesi daha öncesinde dik bir pozisyonda iken zamanla yatar vaziyet alarak ilginç bir görünüm sergilemeye başladı.

Köy dışından gelenlerin ilgisini çeken dut ağacımızın yıllar önce yaprağını dökmeden erken yağan bir kar sonrası büyük dalları kırıldı ve eğrilmeye başladı.

Günümüzde de son görünümünü aldı” diye konuştu.

Avdancık Köyü’nde yaşayan Ali Yıldırım ise, yaşının 96 olduğunu vurgulayarak, “Ağacın yaşını ben değil, dedem bile bilmez. Köyde bilen de yok. Halen yazlık mescit olarak kullanılıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA