14. Uluslararası Antalya Piyano Festivali

Antalya Büyükşehir Belediyesinin bu yıl 14'üncüsü düzenleyeceği, sanat yönetmenliğini Fazıl Say'ın yapacağı Uluslararası Antalya Piyano Festivali, 8-30 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenecek festivalin açılışında besteci ve piyanist Fazıl Say'ın dünya prömiyeri İsviçre'de yapılan "Water" piyano konçertosu Türkiye'de ilk kez seslendirilecek. Say'a şef Naci Özgüç yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek.

Üç farklı bölümden oluşan eserin ilk bölümümde dans eden, caz yapan, hüzünlenen, derinleşen sonsuz büyük deniz, ikinci bölümde gece vakti ay ışığı altında baykuş ve kurbağa seslerinin duyulduğu ormanda bir göl, son bölümünde ise akarsular anlatılıyor. Konserde Say, 10 farklı eseriyle izleyiciyle buluşacak.

Açılış konserleri 8 Kasım Cuma ve 9 Kasım Cumartesi günleri saat 20|00'de Antalya Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-12 Kasım Salı

Festival kapsamında saat 20|00'de Gergely Boganyi ve Gabor Boldoczki ikilisi sanatseverlerin karşısına çıkacak. Gecede ikili, Wilhelm Brandt, F. Chopin, Oskar Böhme, Standley Friedman, R. Wagner, F. Liszt, Georger Enescu ve Frigyes Hidas'ın eserlerinden oluşan repertuvar seslendirecek.

-14 Kasım Perşembe

Festivalin 7'nci gecesi saat 20|00'de Meral Güneyman izleyicilere tango, milonga, vals ve flamenko ile eğlenceli bir gece yaşatacak. Güneyman, konserde Igor Stravinsky, Astor Piazzola, Pablo Ziegler, Eric Satie, Maurice Ravel, Isaac Albeniz ve L. Godowsky'nin eserlerini yorumlayacak.

-16 Kasım Cumartesi

Festivalin 9'uncu gecesinde saat 20|00'de Ferhan&Ferzan Önder ve Borusan Quartet sahne alacak. 11 Eylül saldırılarından sonra batının doğuya bakışına müzikle yön vermek için çıkardıkları "1001 Gece" albümüyle dikkat çeken Önder kardeşlere kemanda Esen Kıvrak, Olgu Kızılay, viyolada Efdal Altun ve viyolonselde Çağ Erçağ eşlik edecek.

-17 Kasım Pazar

Piyanist Kamuran Gündemir anısına her yıl düzenlenen "Genç Yetenekler" konseri ise saat 14.30'da gerçekleştirilecek. Programda Varvara Kutuzova, İzem Gürer, Elif Işıl Karakaş ve Beste Tanağardıgil performanslarıyla sanatseverlerin karşısına çıkacak.

-18 Kasım Pazartesi

Festivalin 11'inci gecesinde saat 20|00'de Moskova Virtüözleri sahne alacak. Şef Vladimir Spivakov'un yöneteceği gecede solist olarak J. Haydn ve W. A Mozart ile piyanist Ma Sin A sanatseverlerle buluşacak.

-20 Kasım Çarşamba

Festivalin 13'üncü gecesinde saat 20|00'de İsviçreli piyanist ve besteci Werner Bartschi konserinde, Beethoven, Franz Liszt ve Othmar Schoeck gibi bestecilerin eserlerin yanı sıra kendi bestelerini de yorumlayacak.

-22 Kasım Cuma

Klasik ve çağdaş eserleri caz ve dünya müziği ile harmanlayarak izleyiciyi keyifli bir müzik yolculuğuna çıkaran Kheops Ensemble'in saat 20|00'de sahne alacağı gecede, Antalya Piyano Festivali'nin siparişi üzerine Muhiddin Dürrüoğlu tarafından bestelenen "Anadolu'dan Sahneler" isimli eserin dünya prömiyeri yapılacak. Konserde ayrıca Beethoven, Fazıl Say, G. Gershwin ve Nino Rota'nın eserleri de yorumlanacak.

-24 Kasım Pazar

Festivalin 17'nci gününde piyanist, fusion ve caz türündeki eserleriyle dünyada ilgi gören besteci ve şarkıcı Aziza Mustafa Zadeh Caz Trio saat 20|00'de sahne alacak. Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" adlı eserini de yorumlayan Azeri sanatçıya basta Ralf Cetto, vurmalılarda Simon Zimbardo eşlik edecek.

-26 Kasım Salı

Genç yaşta Milano'daki La Scala Tiyatrosu'ndaki performansı ile "Dino Ciani" ödülünü kazanan ve uluslararası üne kavuşan İtalyan piyanist Andrea Lucchesini, Antalya Kültür Merkezi'nde saat 20|00'de eserlerini seslendirecek.

-28 Kasım Perşembe

Festivalin 21'inci gününde İspanyol piyanist Rosa Torres Pardo ve vocalist Rocio Marquez Limon'dan oluşan "Suite Espanola", saat 20|00'de izleyicilerle buluşacak.

Festival, 30 Kasım Cumartesi günü Grammy Ödüllü "Michel Camilo" konseri ile son bulacak. Kapanış konserinde Camilo'nun yeni bestesi "Piyano Konçertosu No: 1"in Türkiye prömiyeri yapılacak. Türkiye'de ilk kez bir orkestrayla sahne alacak Camilo, konserde "G. Gershwin'in Rhapsody in Blue" adlı eserini de yorumlayacak. Gecede sanatçıya şef Gürer Aykal yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek.

-Halk konserleri

Festival kapsamında konserlere gelmeyenler için Antalya'nın farklı yerlerinde ücretsiz halk konserleri düzenlenecek. Fazıl Say 9 Kasım'da Manavgat'ta, Meral Güneyman 13 Kasım'da Kepez'de, Ferhan&Ferzan Önder ise 15 Kasım'da Akdeniz Üniversitesinde sanatseverlerle buluşacak.

-Workshoplar

Festival boyunca sanatçıların katılımıyla Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Güzel Sanatlar Fakültesi, İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı, Antalya Koleji ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Güzel Sanatlar Lisesi'nde workshoplar düzenlenecek.

Festival biletleri 30 Eylül'de yurt içi ve dışında Biletix'te satışa sunulacak. Biletler, Biletix gişelerinden ya da "www.biletix.com" internet adresinden alınabilir.

Bilet fiyatları balkon 35 TL, salon 50 TL, tüm etkinlikleri kapsayan kombine ise 275 TL'den satılacak.

Kaynak: AA