Şenyayla'da Kadınların Yün Yıkama Mesaisi

Muş'un Şenyayla bölgesinde yaşayan kadınlar, yaz mevsiminde küçükbaş hayvanlardan elde edilen yünleri, dere kenarında yıkıyor.

Bölgedeki terör olayları nedeniyle uzun yıllar boş kalan Şenyayla bölgesi, çözüm süreci kapsamında sağlanan barış ortamıyla yaz döneminde yaylacıların akınına uğradı.

Hayvanlarından daha fazla verim alabilmek ve daha sağlıklı beslenmelerini sağlamak amacıyla ilkbahar döneminde yaylaya çıkan vatandaşlar, havaların soğumasıyla kış hazırlıklarına da başladı.

Yaz mevsiminde kırptıkları hayvanlardan elde edilen yünleri dere kenarında yıkayan kadınlar, yünleri çocuklarının çeyiz hazırlıklarında kullandıklarını belirtti.

Kadınlardan Mensure Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısa süre sonra evlenecek kızının çeyizini hazırlamak için dere kenarında yün yıkadıklarını söyledi.

Çözüm sürecinin ardından bölgede sağlanan barış ortamıyla kızının düğün hazırlığını huzur içinde yaptığını anlatan Öztürk, "Yayladaki kadınlarla yün yıkayıp kızımın düğün hazırlıklarına başladık. Şenyayla'da huzurlu ve güvenli bir ortamda yaşıyoruz. Bu yıl yaylaya ev yaptık. Yakında kızımın düğünü olacak. Buranın hep düğünlerle şenlenmesini istiyoruz. Bundan sonra burada kalacağız" diye konuştu.

Şenyayla bölgesinde 1993 yılında yaşanan terör olayları nedeniyle köylerinden göç etmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Abdulkadir Öztürk ise çözüm sürecinin ardından ailesiyle köye dönüş yaptığını ifade etti.

Yaylada hayatın normalleşmeye başladığını ancak ufak tefek sorunlar bulunduğunu dile getiren Öztürk, özellikle elektrik hattının olmayışının kendileri açısından büyük sıkıntı oluşturduğunu kaydetti.

Öztürk, bu konuda yetkililerden yardım beklediklerini bildirerek, "Bu yıl hiçbir sorun yaşamadan köyümüzde güven için kaldık. Bundan sonra da yaşamımıza burada devam edeceğiz. Sorunlarımızın çözümü için ilgililerden destek bekliyoruz" dedi.

Kaynak: AA