Lapseki’nin Kurtuluşu Coşkuyla Kutlanacak

Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Belediye Başkanı Gani Mehmet Ekim, bu yıl 91’nci yıl dönümünü kutlayacakları "Lapseki'nin Kurtuluşu" programını açıkladı.

Lapseki’nin Kurtuluşu Coşkuyla Kutlanacak
Başkan Ekim, “Lapseki ilçesi kurtuluş savaşı yıllarında Ordu Menzil Müfettişliğine, erzak ve cephane depolarına ev sahipliği yaptı. Ayrıca ilçeye 300 yataklı bir hastane de kuruldu. Fakat Kurtuluş Savaşı sırasında, Lapseki, Yunanlıların işgal yürüyüşleri sırasında, 22 Haziran 1920’de toplu saldırıya geçen Yunanlılar tarafından ele geçirildi. 1356 Yılından beri Türklerin elinde bulunan Lapseki, Çanakkale deniz ve kara savaşlarında yaralanan ve ölen binlerce askerimizin barındığı ve gömüldüğü yer olmuştur. Şu anki hükümet binası civarında ve Lapseki'nin doğusundaki mezarlıkta en az 15.000 şehit yatmakta olup, bunların anısına ilçe mezarlığında küçük bir abide dikilmiştir. İlçemiz 3 km mesafedeki Çardak Beldesinde gömülen binlerce şehidimiz için Arı burnu şehitliği düzenlenmiştir. İstiklal Savaşında da ilçe düşman işgaline uğramamış sadece birkaç kez İngiliz müfrezesi kısa bir süre için ilçe ve köylere zarar vermeden gelip geçmiştir. 25 Eylül 1922 tarihinde ilçeye girmek isteyen birkaç İngiliz müfrezesini ilçe halkımız kahramanca mücadele ederek ilçeye sokmamıştır. Lapseki'nin kurtuluşu 25 Eylül 1922 olarak kabul edilmiş olup, her yıl 25 Eylül günü Lapseki'nin kurtuluş bayramı olarak kutlanmaktadır" dedi.

Bu yıl 91. yıl dönümü etkinliklerinin Lapseki Hükümet Konağındaki Atatürk Büstüne çelenk koyulmasıyla başlayacağını ifade eden Başkan Ekim, İlçe Şehitliğinde düzenlenecek törenle kutlamaların devam edeceğini belirtti.

Kutlamalar kapsamında, Deniz Kuvvetleri komutanlığına ait F- TCG KARABİGA gemisinin iskeleye yanaşarak halk ziyaretine açılması, Zafer Kupası maçları final müsabakaları ve ödül töreni, fotoğraflarla Dört Mevsim Lapsekimiz sergisi gerçekleştirilecek. Belediye tarafından yeni alınan araçların hizmete sunulması, iskele batı sahili mevki Barış Manço Çocuk Bahçesi yanında Belediye Çocuk Gelişimi ve Yetenek Merkezinin bir yıllık etkinlik slaytı ve havai fişek gösterisi ile törenler sona erecek.
Kaynak: İHA