Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'tan açıklama

Arınç, TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun “Türkiye’nin anlatacak yeni hikayesi kalmadı” sözlerini eleştirerek, “O çok akıllılar, işte bir sürü isimleri var. Geçende de bir tanesi ‘Türkiye’nin hikayeleri bitti galiba’ demiş. Onlar çok akıllıydı” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'tan açıklama
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eylül ayı meclis toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türkiye ekonomisinin başarılara imza attığını ifade ederek, “Avrupa daralma içinde. Arjantin ve Çin ile yarışır durumundayız. Ekside. Biz 2,5’tan 4,5’a kadar geldik. İnşallah 5’in altında düşmeyecek bir büyüme içindeyiz. Biz kriz döneminde bile yatırımları kısmadık. ‘İMF’den para alın başka türlü batarsınız’ dediler. Elimizdeki tüm imkanları yatırımların devamı için harcadık. En kritik zamanda bize çok akıllı olduğumuzu söyleyenler hep şunu söylediler. ‘Aman İMF ile anlaşın, Stand-by yapın, oradaki sıcak parayı ekonomiye pompalayın’ dediler” ifadelerini kullandı.

"Şöyle bir sayfayı çevirirseniz, bunun tercümesi şöyle. ‘İMF’den para alın bize verin" diyen Arınç, TÜSİAD İstişare Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun ‘Türkiye’nin anlatacak yeni hikayesi kalmadı’ ifadelerini eleştirdi.

Arınç, “O çok akıllılar, işte bir sürü isimleri var. Geçende de bir tanesi ‘Türkiye’nin hikayeleri bitti galiba’ demiş. Onlar çok akıllıydı. Bize verin diyorlardı parayı. Hayır biz İMF ile ilişkimizi keseceğiz. Geçmişten kalan bir para var ve biz bunu son kuruşuna kadar ödeyeceğiz. Ülkeyi İMF ile birlikte yönetmekten vazgeçtik. İftihar etmemiz lazım. Kitabın öbür tarafında da alacaklıyız. İMF’ye 5 milyar dolar borç verecek durumdayız. Bunlar ülke ekonomisinin iyi olduğunu gösterir. Ama dünya ölçeğinde kırılgan bir ekonomi var. Akıllıyız, her anı ve gelişmeyi yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“YERLİ UÇAK PROJESİ”
Bölgesel uçak tipleri konusunda 60 kişilik ve 90 kişilik milli uçak projesine başlayacaklarını dile getiren Arınç, yerli uçak üretimi konusunda işi sıfırdan yapacaklarını kaydetti.

Arınç, “Bursa’nın bu konuda sanayicilerine öncülüğüne ihtiyacımız var. İddiası olan bir ülke, yerli bir araç üretmek anlamında diyebilmeli. Uçak, hedefinin en önemli merkezi belki de burası. 300 hava şirketinden THY ilk 3’te. Şimdi 300 noktaya ulaşıyor. Yerli üretim bir bölgeyi ayağa kaldırır. Bu da bu yılın sonunda da mı olur, bilemiyorum” dedi.

“BİREYSEL EMEKLİLİKTEN 24 MİLYAR DOLAR TOPLANDI”
Bireysel emeklilik konusundaki desteklerle 24 milyar dolar toplandığını ifade eden Arınç, “Çin’de tasarruf çok uç bir noktada. Çünkü Çin’de emeklilik yok. Adam ayda 100 lira kazanıyorsa bunu bir yere koymak durumunda. Çok şükür biz o kadar zalim bir ülke değiliz. Emekliliği olmayan ülke değiliz. Çin’de insanları köle gibi kullanıyorlar. Emekliliği kaldıracak değiliz. Ben bu bilgileri birkaç gün önce öğrendim” dedi.

Arınç, Bursa’da yılda 500 bin turist ziyaret ettiğini belirterek, bu şehrin turizmde daha fazla atak yapması gerektiğine işaret etti.

“EKONOMİDE DEVLETÇİLİK DÖNEMİ BİTTİ”
Ekonomide devletçiliğin zamanı çoktan geçtiğini dile getiren Arınç, “Ekonomi insani faaliyetlerle yükselir. Sadece devlet buna destek verir. Devletin eski süt fabrikaları vardı. Her birini hatırlarsınız. Biz şimdi artık bunların hiçbirisini düşünmüyoruz. Yani devlet bu sektörlerden elini çekti ve çekmeli. İdeolojik anlamda devletçilik konumunu benimseyenler vardır. Bizim hükümetimiz bunu çok geride bıraktı. Okların sayısına baktığımız zaman pek çok şeye sahip olduklarını söyleyen siyasi partiler, devletçiyiz diyebilirler. Onlar bile karma ekonomiye geçti. 11 yıllık hükümetimiz zamanında başarılı olduğumuzu söylüyorum” dedi.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise, demokrasiye ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, “Ama art niyetli çevrelerin ve marjinal grupların Türkiye’nin huzurunu ve istikrarını bozma eylemlerinin de iş dünyası olarak karşısında yer alacağımızı burada bir kez daha ilan ediyoruz. Çok iyi anlaşılmalıdır ki, sokaklara inen Türkiye’nin büyümesini ve istikrarını tehdit eder. Bu tür olayların tırmanması için yangına körükle gidenler, ülkemizin ve Türk milletinin dostu olamazlar. Ülke olarak yılların emeğiyle geldiğimiz ve son dönemlerde zirveye taşıdığımız konumun yerle bir edilmesi girişimlerine göz yumamayız” dedi.

Kaynak: İHA