Yörük Ali Efe Mezarı Başında Anıldı

Milli Mücadele kahramanlarından Yörük Ali Efe, ebediyete uğurlanışının 62. yıldönümünde Yenipazar'daki mezarı başında anıldı.

Yörük Ali Efe Mezarı Başında Anıldı
Yörük Ali Efe'nin müzeye dönüştürülen evinin bulunduğu Yenipazar Ali Efe Müzesi bahçesinde mezarının yanında düzenlenen törene, Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Yenipazar Kaymakamı Hakan Özarslan, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Civelek, Yenipazar Belediye Başkanı M.Yüsran Erden, Aydın Belediye Başkan Vekili Sümran Ünal, Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, kurum ve kuruluş amirleri, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, Adnan Menderes Üniversitesi Yenipazar Meslek Yüksek Okulu ile lise öğrencileri ve çok sayıda Yenipazarlılar katıldı.

Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, büyükler için yapılan anma törenlerini anlamlı kılmak için onların hayat ve mücadelelerini, bugün önümüze koyduğu görevleri tartışmaktan geçtiğini ifade ederek; "Bizim en büyük yer altı zenginliğimiz kömür, Bor, Uranyum değil, toprağın altındaki şehitlerimizin, atalarımızın kemikleridir. Onlar öldüler ama tohumlarını bıraktılar. Milletin genlerini yüzyıllardan yüzyıllara bu tohumlar taşır. Yörük ali Efe'de Türk Milletinin genlerinde kaydı olanlardandır. Kendisini borçlu hissedenlerin, vatanına borçlu olanların, çocuklarına karşı mahçup olmak istemeyenlerin taşıdığı bu tohumlar geleceğimizdir. Bu borç bizim en büyük mutluluğumuzdur. Bu borcu da gelecek nesillerimiz sahip çıkmalıdır. Büyüklerimiz bizlere her zaman örnek olmuş, bizler de gelecek nesile örnek olmalıyız" dedi.

Törende konuşan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de, "O günün şartlarında Yörük Ali Efe ve beraberindekilerin verdiği mücadelede can verilmesi gerekiyordu. Ve bu insanlar canlarını seve seve verdiler. Türkiye Cumhuriyeti Milleti çok büyük bir millettir. Her zaman düştüğü yerden ayağa kalkmasını bilmiştir. Bugün de tüm dünyaya karşı verdiğimiz mücadelede, 76 milyon insanımız Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu büyük gururla taşıyacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’ni ayakta tutmak ilelebet yaşatmak için nasıl mücadele edeceğiz, nasıl birlikteliği koruyacaksanız derseniz hedefimiz ‘tek devlet, tek bayrak ve tek millet’ olmaktır."dedi.

Konuşmaların ardından Tarihçi Aytekin Sözen, 'Kurtuluş Savaşı'nda Kuva-yi Milliye'nin yeri ve önemi' konulu konferans verdi. Malazgirt Meydan Muharebesi’nden başlayan yurt mücadelesinin günümüze kadar sürdüğünü hatırlatan Aytekin Sözen, Yörük Ali Efe ve isimli-isimsiz birçok kahramanın yaptığı yiğitlikleri anlattı. Mustafa Kemal Atatürk ve Yörük Ali Efe’nin Kurtuluş Savaşı’nda yaptığı mücadelelerden bahseden Sözen, Yörük Ali Efe’yi her Türk gencinin araştırmasını ve bilmesi gerektiğini söylemesi ile yaklaşık 30 dakika süren konferansı sona erdi. Konferansın ardından Yörük Ali Efe'nin mezarı başında dua edildi. Daha sonra müzeye dönüştürülen Yörük Ali Efe'nin evi protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından gezildi.
Kaynak: İHA