Yer Fıstığı Hasadı Başladı

Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Osmaniye'de, çiftçiler buğdayın, mısırın ve ayçiçeğinin ardından şimdi de yer fıstığı hasadına başladı.

Nisan ayının başında toprakla buluşan fıstıklar, yaklaşık beş aylık dönemin ardından hasat ediliyor. Makineler yardımıyla topraktan çıkarılan ürün, işçiler tarafından ters çevriliyor ve üç gün kurumaya bırakılıyor. Ardından fıstık biçerdöveriyle yapraklarından ve saplarından ayrılarak önceden hazırlanan harman yerlerine getirilen fıstıklar 3 gün boyunca güneş altında kurutuluyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinde hasadına başlanan yer fıstığının verim olarak üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Türkiye ekonomisine önemli katkısı bulunan yer fıstığı ekim alanının yörede her yıl arttığını belirten İspir, bu yıl rekoltenin yüksek olacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Dönüme yaklaşık 400 kilogram ürün almayı bekledikleri yer fıstığı kilogram fiyatının 3 liranın üzerinde açıklanmasını beklediklerini dile getiren İspir, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar piyasalar iyi görünüyor. İnşallah verim de yüksek olur, bu yıl yer fıstığında çiftçimizin yüzü güler. Osmaniye bölgesinde Kadirli ile birlikte Türkiye yerf ıstığı ihtiyacının yüzde 50'sini üretiyoruz. Kadirli olarak yılda 50 ile 60 bin dönüm alanda üretim yapıyoruz. Bunun ilçemize çok büyük ekonomik katkısı var. İnşallah piyasalarda da düşüş olmaz. Bu yıl karpuz nasıl para ettiyse o şekilde de fıstık da 3 liranın üzerinde gittiği zaman çiftçinin eline bir para geçer ve bölgeye büyük bir katkı sağlar diye düşünüyoruz. Bu günlerde de yağmur ile bereket yağdı. İyi olur diye düşünüyoruz. Çiftçilerimize Allah kolaylık versin."

-Kaliteli ürün ve bol verim bekleniyor

Vayvaylı köyünde yer fıstığı yetiştiren Halil Küçüksoy da nisan ayı başlarında ekimini yaptıkları yer fıstığı hasadından bu yıl kaliteli ve bol verim beklediklerini anlattı.

Küçüksoy, 150 günlük ömrünü tamamlamasının ardından makinelerin ve işçilerin yardımıyla yer fıstığının toplanacağını ve harmanın ardından ambarlara konulacağını belirterek, "Yer fıstığı üretimindeki zahmetimizin karşılığında bol verim ve uygun bir fiyat bekliyoruz. Allah'tan hayırlısı olsun" dedi.

Ali Durmuş ise yer fıstığı hasadının hayırlı olması dileğinde bulunarak, verimin iyi olduğunu ve geçen yıla oranla fiyatın da üreticiyi sevindirdiğini aktardı.

Kaynak: AA