Türkiye'nin Sağlık Ordusuna Taze Kan

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 2013-14 eğitim öğretim yılı, Derslikler Grubu Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle açıldı.

Türkiye'nin Sağlık Ordusuna Taze Kan
Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Hacettepe Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Tuğrul Pırnar, Hatay Mustafakemal Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, diğer fakültelerden dekan, dekan yardımcıları, DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, Başhekim yardımcıları, yüksekokul, enstitü müdürleri, öğretim üyeleri, akademik, idari personel, öğrenciler ve veliler katıldı.

Salonu dolduran konukların duygulanarak izlediği törende, bu yıl fakülteye ilk üç sırada giren Osman Onur Sarı, İbrahim Eryılmaz ve Ülkü Yılmaz’a, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda birer steteskop ve altın Atatürk rozeti hediye etti. Profesör Canda, fakülteden birincilikle mezun olan ve 2013 Eylül dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) Türkiye çapında ilk 30 içinde yer alan Dr. Helin Yılmaz ile Dr. Can Beşer’i de kürsüye davet ederek kutladı. Fakülteye kayıt yaptıran 350 yeni öğrenci, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Gamze Çapa Kaya’nın öncülüğünde Hipokrat Yemini ederek beyaz önlüklerini giydi. Öğrenciler adına konuşma yapan İntörn Dr. Güniz Yanık’ın, hekimliği ve Dokuz Eylül Tıp’ta verilen eğitimi anlatan, Yüce Önder Atatürk’ün önemine işaret eden özgün cümleleri coşkuyla alkışlandı.

Açılış konuşmasını yapan Dekan Canda, “1 Mart 1978’de kurulan fakültemiz bugüne kadar 4796 mezun verdi. Bu yıl fakültemize katılan 350 Dönem 1 öğrencisi dahil toplam 1641 öğrenci ile eğitime başladık. Eğitim kadromuz, 283 profesör, 97 doçent, 36 yardımcı doçent, 31 öğretim görevlisi, 19 uzman olmak üzere toplam 466 kişiden oluşuyor. Bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 3.5 ve bu az bir sayı değil. Artan öğrenci sayısı ile birlikte sorun ve sorumluluklarımız da arttı. Bundan sonraki ivedi görevimiz, bu yerleşkeye modern bir kız yurdunu kazandırmak” dedi.

Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi olarak her yıl Tıp Fakültesi açılışlarında konuşma yaptığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün de, sunumu ile kalplere dokunan İntörn Dr. Gizem Yanık’a teşekkür ederek başladığı cümlelerinde şu ifadelere yer verdi: “Dokuz Eylül Üniversitesi 30 yılı aşkın bir süredir Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasında olmayı sürdürüyor. Bugün 13 fakültemiz, 10 yüksekokul ve bir konservatuvarımız, 10 enstitü ve 48 tane araştırma, uygulama merkezimiz, 63 bin 478 öğrencimiz var. İzmir’deki 9 üniversite içinde öğrenci sayısı en yüksek üniversiteyiz. Yarısı akademisyen olmak üzere 8 bin civarında çalışanımız var. Kısaca büyük bir aileyiz. Tabii ki bu büyüklük bilimsel içerik açısından da olmalı. Dokuz Eylül Üniversitesi, son yıllarda bu anlamda hak ettiği yerin biraz altında kaldı. Göreceksiniz, önümüzdeki günlerde o düzeyi de yakalayacağız. Sayın Dekanımızın bahsettiği yurt meselesi ile ilgili görüşüyoruz. Valimizle görüşüyoruz. İnşallah bu sorunu da çözeceğiz.”
DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas da, öncelikle insan olma vurgusunu öne çıkardığı konuşmasında, bir hekimin sahip olması gereken özelliklerin başında insanı sevmek olduğunu söyledi, Profesör Mas, mesleği dogmalardan uzak, bilimsel ve dürüst icra etmek gerektiğini, tüm yetkin akademik ve idari çalışanı ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2013-14 öğretim yılına dinamik bir şekilde girdiğini ifade etti.

Dönem 1 Kurulu Başkanı Prof. Dr. Banu Önvural, öğrencilere 6 yıllık uzun eğitim süreci için öğütler verdi, danışman öğretim üyelerinin öğrencilere her türlü desteğe hazır olduğunu dile getirdi. DEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı’nı kuran ve kurumdan 2003’te emekliye ayrılan Prof. Dr. Ayşen Baykara da “Hekim Olmak” konulu konferansta hasta-hekim iletişiminin bu mesleğin püf noktası olduğunu söyledi.

Açılışa, Güzel Sanatlar Fakültesi Opera ve Şan Bölümü Öğrencileri Berk Köseoğlu (Piyano), Başak Karataş (Mezzo Soprano), Erşah Gülerbaşlı’nın (Bariton) sunduğu müzik dinletisi renk kattı. Tören bitiminde davetlilere tavuklu pilav, ayran ve lokma ikram edildi.
Kaynak: İHA