Elektriği Rüzgar ve Güneşten Karşılayıp 300 Bin Lira Tasarrufu Sağladılar

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Emet Orman İşletmesi Müdürlüğü, Hisarcık ilçesi Güldüren köyü fidanlık hizmet binasının 340 bin liraya mal olacak elektrik ihtiyacını, 40 bin lira harcayarak kurdukları güneş, rüzgar ve jeneratörden oluşan üçlü kombine tesislerinden karşılayarak 300 bin lira tasarruf sağladı.

Elektriği Rüzgar ve Güneşten Karşılayıp 300 Bin Lira Tasarrufu Sağladılar
Emet Orman İşletme Müdür Yardımcısı İşletme Şefi Hayri Özdemir, fidanlık hizmet binasının elektrik ihtiyacını Karağıl köyünden karşılanmaları durumunda karşılarına 340 bin lira gibi bir maliyet çıktığını belirtti.

Bunun üzerine fidanlık hizmet binası için güneş, rüzgar ve jeneratörden oluşan üçlü kombine elektrik tesisi kurmaya karar verdiklerini anlatan Özdemir "Kurduğumuz üçlü kombine elektrik tesisinde saatte iki rüzgar tribünü 3 KW, ayrıca 12 tane 12 voltluk güneş paneli 3 KW olmak üzere toplam 6 KW elektrik üretiyor. Güneş etkisini yitirdiği zaman onlar devreden çıkıyor ve rüzgar tribünleri devreye girerek bu defa onlar elektrik üretmeye başlıyor. İkisinin de yetmeyeceği çok nadir durumlarda da jeneratör devreye girecek. 16 KW’lık jeneratör 50-60 hanelik bir köyün elektriğini karşılayacak güçte. Kurduğumuz güneş, rüzgar ve jeneratörden oluşan üçlü kombine ile elektrik üreterek yaklaşık 300 bin lira tasarruf sağladık” diye konuştu.

Kaynak: İHA