Ahilik Kültürü Haftası

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, "Suriye'de bir an evvel barışın huzurun hakim olmasını, bunun temin ve tesis edilmesini istiyoruz, temenni ediyoruz. Oradaki kutuplaşmaları ilimize çekecek gelişmeler hepimizi endişelendirir" dedi.

Lekesiz, Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri kapsamında Küçük Sanayi Sitesi Toplantı Salon'nda düzenlenen törendeki konuşmasında, Hatay'ın birçok değerinin bulunduğunu ve bunların en başına birliğin, beraberliğin, sevginin, saygının ve hoşgörünün koyulması gerektiğini söyledi.

İçerisinden geçilen zor günlerde, duyguların kabardığı, yoğunlaştığı dönemde kimsenin duygularıyla hareket edip yanlışa yönelmemesi gerektiğini söyleyen Lekesiz, geleceği ipotek altına alacak olumsuzluklara meydan verilmemesini istedi.

Hatay'da Türk, Arap, Alevi, Sünni, Musevi birçok zenginliğin bulunduğunu vurgulayan Lekesiz, "Türkiye'de ne varsa kentte de o var. Bunların büyük bir zenginlik" dedi.

-Suriye'deki iç savaş-

Suriye'deki olaylara da değinen Lekesiz, şöyle devam etti:

"Orada akrabalarımız var. Buradaki Arap Sünni hemşerimizin de Türklerin de Alevi hemşerilerimizinde Hristiyanların da, Ermenilerin de karşıda akrabası duruyor. Şu veya bu sebeplerle komşumuzda bir kargaşa çıktı. Bunlara akrabaları olarak yüzyıllar boyunca sınırda beraber yaşamış insanlar, tarihi, kültürel birliği olan kişiler olarak üzülürüz, üzülüyoruz. Suriye'de bir an evvel barışın huzurun hakim olmasını, bunun temin ve tesis edilmesini istiyoruz, temenni ediyoruz. Oradaki kutuplaşmaları ilimize çekecek gelişmelere hepimizi endişelendirir. Bu konuda son derece dikkatli olmalıyız. Eğer bunlara doğrudan taraf olma gibi bir yaklaşım içerisine girecek olursak korkarım biz kutuplaşmayı doğrudan Hatay'a taşırız."

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap-

CHP Genel Başkan Yardımcısi Nihat Matkap da Türkiye Cumhuriyeti'nin din, dil, ırk temelinde kurulmadığını, dini, dili, ırkı ne olursa olsun, tüm yurttaşları eşit olduğunu söyledi.

Matkap şöyle konuştu:

"Güya Suriye'ye demokrasi gelecekti, egemen güçlerin müdahalesi oldu, daha sağlıklı bir yönetim modeli gelsin diye müdahaleler oldu. Ama bakın şimdi Suriye'de birbiriyle çatışan grupların sayısını artık izleyemiyoruz. Suriye'de kaç tane grubun birbiriyle kavga ettiğini göremiyoruz artık. Demek ki birliğin, beraberliğin dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu komşuda yaşananlardan görmeliyiz. Bu birliğin beraberliğin oluşmasında Ahilik kültürünün çok önemi var. Eğer Hatay, tüm dünyanın imrendiği bir kent olduysa bunda esnaf ve sanatkarımızın çok büyük bir katkısı var. Çünkü esnaf ve sanatkar arasında saygı, dayanışma, sevgi var. 60 hükümet geldi geçti ama esnaf ve sanatkarımız tüm hükümetlere omuz verdi. Her zaman esnafımız istihdam yarattı katma değer yarattı."

Hatay'da yaşanmakta olan sıkıntılar önemli olduğunu, Türkiye üzerinde oyunlar oynandığını öne süren Matkap, bu oyuna izin verilmemesini istedi.

AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal ise Ahiliğin birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, huzurun esnaf olmanın bu kökten gelmenin bu ülkeye neler katacağını özetlediğini belirtti.

Özelde Hatay'ın genelde Türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade eden Yeşildal "Hatay merkezli, tüm Türkiye'yi, bölgeyi etkileyecek büyük provokasyonlara girildi. Halen de bu ülke üzerinde iyi düşünceleri olmayan bu memleket üzerinde art niyeti olan ne kadar unsur varsa tümünün kötü emellerini gerçekleştirmek üzerine planlar kurulduğu bir noktadayız. Reyhanlı saldırısı, Cilvegözü saldırısı toplumumuzun tüm kesimleriyle bunları konuşuyoruz. Dayanışmayla bugüne geldik. Bu sıkıntılı, tehlikeli süreçte dayanışarak Hatayımız halen huzurunu muhafaza ediyor" dedi.

MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin de Ahilik demenin kardeşlik demek olduğunu, Hatay'ın, kardeşlik meslesinin en güzel örneğini sadece Türkiye'ye değil bütün dünyaya verdiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından protokol üyelerine "Ahilik kaftanı" giydirildi. Etkinlikte, en olgun, genç ve örnek kadın esnafa ödülleri verildi.

Programa, Hatay Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Antakya Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Abdulkadir Teksöz, siyasi partilerin temsilcileri ve esnaflar katıldı.

Kaynak: AA