Ahilik Haftası Kütahya’da Törenlerle Kutlanıyor

Kütahya’da kutlanan Ahilik Haftası kutlamalarında konuşan AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, “Gençlerimizi sadece AVM’leri değil mahallelerindeki esnafı da tanımaları gerekir.

Ahilik Haftası Kütahya’da Törenlerle Kutlanıyor
Çünkü gece saat 10’dan sonra yanımızda olanlar AVM’ler değil mahalle bakkalımızdır” dedi.

Kütahya'da Ahilik Haftası törenleri esnaf ve sanatkarların, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz’ı makamında ziyaretleri, daha sonra yürüyüş, çelenk sunma ve temsili Şed kuşanma töreni gerçekleştirilerek kutlandı. Vali Şerif Yılmaz’ın esnaf ve sanatkarlar tarafından ziyaret edilmesinin ardından Kütahya'da etkinlikler, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra Esnaflar, Kutlama Komitesi üyeleri, halk ve öğrencilerden oluşan kortej, mehter takımı eşliğinde anıt önünden başlayan esnaf yürüyüşü yaptı. Yürüyüşte, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Belediye Başkanı Mustafa İça ve Kutlama Komitesi tarafından esnafa karanfil dağıtıldı. Yürüyüşün ardından törenler Kültür Sarayı Tiyatro Salonu'nda devam etti. Buradaki törenlerde Kütahya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yiğit ve Kütahya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Durmaz birer konuşma yaptı.

Gençlere ahilik kültürünün aşılanması ve öğretilmesi gerektiğini bildiren Milletvekili Vural Kavuncu da, gençlerin sadece AVM’leri değil mahallelerindeki esnafı da tanıması gerektiğini söyledi.

Kavuncu, “Bugün toplumuzun en önemli manevi dinamitlerinden birisi olan, örfümüzde, âdetimizde, bizi biz yapan önemli bir teşkilatın gününü burada anıyoruz. Ahilik demek paylaşmak demek, cömertlik demek, kardeşlik demek. Ahilik demek ibadet demektir. Biz, komşusu siftah yapmadığı için müşterisini ona gönderen, kendi mahallemizdeki bir esnafın borcunu harcını kimseye duyurmadan ortaklaşa onun derdine derman olan bir gelenekten geliyoruz. Bugün yaşadığımız dünyada acımasız rekabet ortamlarında, büyük sermaye gruplarının acımasız rekabetli ortamlarında bizim üstümüze düşen en büyük görev bu manevi dinamitlerimizi, esnafımızı ve zanaatkarlarımızı korumak, onların mevcudiyetini devam ettirmeleri için ilişkilerimizi sürdürmektir. Bunun için gençlerimize de büyük görev düşüyor. Bizler gençlerimize mutlak suretle bu kültürümüzü tanıtmamız gerekiyor. Gençlerimiz bugün sadece AVM’lere gitmeyi değil mahallesindeki kundura tamircisine ayakkabısını tamir ettirmesini, söküğünü mahallesindeki terzisine diktirmeyi öğrenmeli. Mahalle esnafını tanıması gerekiyor. Çünkü gece saat 10’dan sonra bizim yanımızda olan AVM’ler değil mahalle bakkalımızdır. Her zaman bizim onlara onların bize ihtiyacı vardır. Biz bu kültürümüzü koruduğumuz zaman inşallah özümüzle daha iyi günlerde olacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ve Kütahya Mehter Takımı'nın katılımcılara sunduğu gösterinin ardından temsili şed kuşanma törenine geçildi. Kütahya Tiyatrocular Derneği Başkanı İbrahim Vehbi Atabay, tiyatrocular ve temsili Ahi Baba başkanlığındaki heyet, Ahilik kurallarına uymadığı belirlenen ayakkabıcı esnafa icazet verilmemesine karar vererek, bir çini kalfasının ustalığa geçişini şed kuşanma töreniyle canlandırıldı.

Ahilik konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren lise öğrencilerine ödül verilen törende, çeşitli meslek dallarında bu yıl ustalık belgesi almaya hak kazananlara sertifikaları verildi.

Kaynak: İHA