İzmir Fuarı’nda Kastamonu Rüzgarı

Karadeniz Federasyonları Konfederasyonu (KADEKON) işbirliğinde organize edilen Karadeniz etkinlikleri ile 82’nci İzmir Enternasyonal Fuarı’nda adeta Karadeniz rüzgarı esiyor.

İzmir Fuarı’nda Kastamonu Rüzgarı
Fuarda ilk kez oluşturulan Karadeniz sokağı, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.
Fuara gelen ziyaretçiler Karadeniz Sokağı’ndan geçerek kurulan stantlarda satışa sunulan Karadeniz ürünlerine yoğun ilgi gösterdi. Özellikle Anzer balı, Trabzon ekmeği, Karadeniz Tereyağı, fındık ve çay vatandaşlar tarafından en çok rağbet gören ürünler oldu. Bastonuyla ünlü Zonguldak ilinin Devrek Bastonları ile meraklılarının akınına uğradı. Bazı stantlarda vatandaşlara çay ikram edilirken, Karadeniz yöresinin halk oyunları gösterileri ise büyük bir beğeni ve coşkuyla izlendi.

Karadeniz Federasyonları Konfederasyonu (KADEKON) işbirliğinde oluşturulan sokak Cumhuriyet Kapısı ile Lozan Kapısı arasını kapsıyor. Bu yıl ilk kez bir bölge toplu olarak İzmir Enternasyonal Fuarı’na 5 bin metrekare alanda katılım gerçekleştirdi. Karadeniz sokağında Rize, Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun, Kastamonu, Bartın, Tokat, Çorum illeri ile bu illerin valilik, belediye, oda ve borsalar ile üniversiteleri ve tüm Karadeniz bölgesini kapsayan ürün ve el sanatları firmaları yer aldı.

FUAR BOYUNCA KONSER
Fuar boyunca Karadenizli sanatçılarda İzmir’de yaşayan hayranlarıyla buluştu. Fuarın ilk konseri Fuar Açıkhava Tiyatrosu’nda Grup Cefuka & Fuat Saka tarafından verildi.

Karadeniz geceleri Selim Bölükbaşı & İbrahim Can ile Mustafa Şafak & Hülya Polat konserleriyle devam etti. Karadeniz illerinin Halk Oyunları Yarışması ve Uluslararası Karadeniz Halk Oyunları Final Grupları gösterileri ise fuara ayrı bir renk kattı.

FUARIN GÖZDESİ KASTAMONU OLDU
Katılımın oldukça yoğun olduğu İzmir Fuarı’nda Kastamonu stantları davetliler tarafından ilgi gördü. Karadeniz sokağında davetliler en çok Kastamonu sokağına ilgi gösterip ziyarette bulundu. Ayrıca fuarda Kastamonu Belediyesi tarafından oluşturulan stant ziyaretçi akınına uğradı. Kastamonu Belediyesinin standını gezen davetlilere Kastamonu’yu içeren broşürler, kitapçıklar dağıtılırken ayrıca meşhur Kastamonu çekme helvası ikramında bulunuldu. Ayrıca stantlarda Taşköprü sarımsağı, taş baskı bezleri, gezi rehberi, fotoğraf ve resim albümlerinden oluşan hediye paketi ziyaretçilere dağıtıldı. Kastamonu Belediyesi’nin standına gelen davetliler, burada fotoğraf sergisini gezip Kastamonu’yu tanıtan materyallerden aldılar.

Ayrıca Reis Gıda yetkilisi Aynur Aslan, firma adına açtıkları stantta Taşköprü sarımsağının tanıtını yaptı. Bunun yanı sıra Kastamonu El Sanatları Teşhir Merkezi, Kastamonu konağıyla, Kastamonu Valiliği el dokuma atölyesiyle ve el dokumalarıyla ziyaretçilerin büyük beğenisini kazandı.

Fuarda, Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek, Karabağ, Estonya gibi balkan Türklerinin halk oyunları ekipleri oynadıkları oyunlarla ilgi odağı oldu.
Kaynak: İHA