Latin Amerika’da Yürütülecek Faaliyetler Duyuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın Latin Amerika ülkeleri Peru, Bolivya ve Guatemala’daki çiftçilere yönelik yardım projesi Washington’da Temsilciler Meclisi’nde düzenlenen etkinlikle duyuruldu.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ve TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer’in ev sahipliğinde Temsilciler Meclisi’nin çalışma ofislerinden Longworth’te düzenlenen etkinliğe, ABD Kongresi üyeleri Jim Moran, Virginia Foxx ve Ed Whitfield ile bazı büyükelçiler katıldı.

TİKA’nın Latin Amerika ülkelerinden Peru, Bolivya ve Guatemala’daki küçük ölçekli kahve üreticilerine yönelik desteği için teşekkür eden Washington Türkiye Büyükelçisi Tan, sivil toplum kuruluşları Türk Amerikan Koalisyonu ve Uluslarası Kalkanma Stratejileri’nin projede doğru ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi noktasında büyük rol üstlendiklerini dile getirdi. TİKA hakkında da bilgi veren Washington Türkiye Büyükelçisi Tan, kuruluşun dünyanın önde gelen kalkınma ajanslarından biri olduğunu, kurulduğundan bu yana Orta Asya başta olmak üzere faaliyetlerini Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika’ya kadar birçok yere ulaştırdığını kaydetti.

Washington Türkiye Büyükelçisi Tan, TİKA’nın bugün Ortodoğu ve Afrika’da ondan fazla ofisi bulunduğu hatırlatarak, Amerika’nın kuruluş için yeni bir bölge olduğunu ifade etti.

Tan, böylesine anlamlı bir yardımın Hispanik Miras Ayı’nda duyurulmasından da ayrıca memnuniyet duyduğunu vurguladı. Washington Türkiye Büyükelçisi Tan, “İnanıyorum ki bu hibe Türkiye ile ABD’deki Hispanik toplum arasında yeni köprülerin oluşturulmasına yardımcı olacaktır” diye konuştu.

TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer, konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünyanın her yerine ulaşacağız. Nerede acı çeken birileri varsa Türkiye her zaman orada olacaktır” sözünü anımsattı. Bu vizyonla TİKA’nın beş kıtada çalıştığını ve Latin Amerika’ya ulaştığını anlatan Tuncer, şu anda 32 ofise sahip olduklarını, 120’den fazla ülkede de projeler yürüttüklerini bildirdi.

Proje kapsamında Latin Amerika’nın en fakir ülkelerinden olan ve nüfuslarının çoğu yerli Amerikalılardan oluşan Peru, Bolivya ve Guatemala’daki çiftçilere tarımsal ekipman ve teknik yardım sağlanacak. Bu bağlamda, Guatemala’daki 5 bin erkek ve kadın kahve işçisine pülvarizatör ve kahve ayırıcıları, Peru’daki 450 kadın mandıra çiftçisine yem değirmeni, veteriner kiti ve teknik eğitim, Bolivya’daki 625 erkek ve kadın quinoa bitki çiftçisine harman dövme makinesi ve tınaz makinesi temini yapılacak.
Kaynak: İHA