Elma Üretiminde Bereketli Bir Yıl Yaşanıyor

Türkiye elma üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Isparta'da, üreticiler hasada başladı.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yaklaşık 2 milyon 680 bin ton elma üretiminin ortalama 630 bin tonunun Isparta'da gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bunun Türkiye'deki 4 elmadan birinin Isparta'dan üretildiği anlamına geldiğine değinen Şölen, üretimin 217 bin dekarlık alanda gerçekleştiğini ifade etti.

Şölen, eylül ayının gelmesiyle Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde elma hasadına başlanıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Bereketli bir yıl geçirdik. İklim, elma yetiştiriciliği için oldukça uygun gelişti. Çok kaliteli bir elma sezonu yaşıyoruz. Tüccarlarımız ve üreticilerimiz gelecekten oldukça umutlu. Müdürlük olarak bu çalışmaların içerisinde bulunuyoruz. Çiftçilerimizin ürün kaybı yaşamamaları için elmalarını hasattan hemen sonra ya bir an önce satmalarını ya da aynı gün soğuk hava depolarına ulaştırmalarını istiyoruz."

-"Fiyatlar geriliyor ancak maliyetler artıyor"

Eğirdir'de elma üreticiliği yapan Ömer Şengöl ise 50 yıldır elma üretiminin içinde olduğunu, bu yıl 30 dönümlük arazide 30 işçi ile hasadı gerçekleştirdiğini belirtti.

Eğirdir'de Türkiye'nin en kaliteli elmasının üretildiğini ifade eden Şengöl, "Isparta'da 700 bin tona yakın elma üretimi gerçekleşir. Bu sene de bu rakamı yakalamayı umuyoruz" dedi.

Şöngöl, 3 yıldır elma fiyatlarının gerilediğini ancak maliyetin arttığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu şekilde son birkaç yıldır elma üretimi yapan üreticiler, durumdan memnun değil. Eksiden meyveyi dalında satın alanlar artık yok gibi. Satılamayan elmaları soğuk hava depolarına koyacağız. Çeşide göre gelecek yılın temmuz ayına kadar satışlar yapılacak."

Şengöl, elmanın dalında 50 kuruş ile 1 lira arasında satıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA