3. Resort Dergisi Kongresi’ne Almanya Eski Başbakanı Schröder Katılacak

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ait Resort Dergisi tarafından Antalya’da bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek Uluslararası Resort Turizm Kongresİ’nde Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder turizmcilere yeni dünya düzeni süreci ve turizmin etkilerini anlatacak.

3. Resort Dergisi Kongresi’ne Almanya Eski Başbakanı Schröder Katılacak
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’ne (AKTOB) ait Resort Dergisi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek Uluslararası Resort Turizm Kongresi 28-29 Kasım’da Antalya’da yapılacak olan ‘Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği’ ana temasıyla bin 500’e yakın katılımla gerçekleştirilecek. Kongrede Almanya eski başbakanı Gerhard Schröder turizmcilere yeni dünya düzeni süreci ve turizmin etkilerini anlatacak.

Kongreye ilişkin İstanbul Titanic Hotel’de düzenlenen toplantıda AKTOB Başkanı ve Resort Turizm Dergisi imtiyaz sahibi Sururi Çorabatır, Antalya Tanıtım A.Ş. Başkanı ve AKTOB 2’nci Başkanı Yusuf Hacı Süleyman, AKTOB yönetim kurulu üyeleri Yeliz Gül Ege ve Hakan Süral birlikte duyurusunu yaptı.

AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye’nin turizmde bugün geldiği noktanın uluslararası alanda, bölgemizde ve rakip ülkelerdeki gelişmeler dikkate alındığında bu dönemde böyle bir kongrenin yapılmasının daha da önemli olduğunu kaydetti.

Dünyanın gündemde olan ekonomik tartışmaları sürerken, seyahat endüstrisinin kriz süreçlerindeki rolünün bu kongrede tartışılacağını belirten Sururi Çorabatır, “Kongreye Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder katılarak, Avrupa ve Asya’da yaşanan gelişmelerle içine girilen yeni dünya düzeni ve bunun tek tek ülkelerle turizme etkilerinin anlatılacak. Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği’ ana temasına uygun olarak dünyadaki gelişmelerin ve bunların turizme olası yansımalarının, her biri kendi alanında uzman kişilerce sektörle paylaşılarak, tartışılıp değerlendirilecek” dedi.

BM Dünya Bankası, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün ayrı ayrı hazırladıkları raporlarda turizmin krizlerde ilaç gibi işlev gördüğünü kalkınma ve gelişmede kaldıraç rolü oynadığını kaydeden Çorabatır, şunları söyledi:
“Seyahat endüstrisi profesyonellerinin yayını Resort Dergisi olarak 3’üncüsünü bu yıl düzenlediğimiz kongre bu açıdan çok önemlidir. Türkiye’nin turizmde bugün geldiği noktada böyle bir kongre özel bir önem taşıyor. Bu kongre kendi alanında hep ilkleri gerçekleştiriyor. Burada mevcut durum ve olası geleceğe ilişkin değerlendirmeler bölgesel ve dar çerçeveden değil, Türkiye ve dünyadaki durum çerçevesinde ele alınıyor. Seyahat endüstrisinde öne çıkan eğilimlerle gelecek vizyonları ele alınıyor. Bu kongre turizm yatırımcıları ve yöneticilerine geleceği görme vizyonu oluşturma noktasında rol oynuyor. Kongre aynı zamanda sektörün geleceğine ilişkin karar almasını kolaylaştıracak bilgiler edinilmesini sağlıyor. Bu kongrede alışılmış yorum ve analizlerden sıyrılarak talep ve arz cephesindeki trendlerle turizmin sosyal boyutları ele alınıp tartışılacak.”
Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in de davet edileceğini söyleyen Sururi Çotabatır; “Biz turizm gündemli bir bakanlar kurulu istiyoruz. Bunu mısır ispanya gibi ülkeler yaptı. Bugün iki önemli destinasyonda yaşıyoruz İstanbul ve Antalya. Ülke yönetiminin de bu yönde düşünmesi gerekiyor, yoksa bir sorun çıktığında çözümler yaratmak yada çözümler aratılıyor gibi yapılmasıyla olmaz. Şu an başarılıyız ama önümüzün daha çok açılması lazım. Büyümenin olması için bu ülkede yaşayan her insanın içinde bulunduğu turizm istiyoruz. Bu ülkede turizm için tek konu turizm olan bir bakanlar kurulu toplantısı talep ediyoruz” diye konuştu.

ARTIK TURİZM GENÇ DEĞİL
Turizmde gençlikten çıktıklarını savunan Çorabatır, “Turizm olgunluk döneminde. Bu dönem çok hızlı bir büyüme de getirdi. Artık büyüme oranlarının geçmişteki oranlar gibi devam etmesini düşünmek hayal olur ve daha küçük oranlarla büyüme olur. Rakiplerimizdeki yeni destisyonlar hep aynı çanaktan kitle alıyor. Turistik amaçlı seyahat her geçen gün artmıyor, iş, sağlık, ekonomik, sınır ticareti artabiliyor. Tüm pasaportlar turistik olarak sayılıyor. Ama bunların hepsinin geliş amacı tatil değil. İkisini ayırmak lazım. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmaları daha iyi değerlendirmemiz gerekiyor çünkü turizmde artık gençlik dönemi bitti” dedi.

HİZMET VE REHAVETE KAPILMAMAK LAZIM
TürK Hava Yolları’nın bugün dünyanın en büyükleri arasında yer alırken, turizmin başkenti Antalya’ya Avrupa’dan direk uçuşların yapılmadığını dile getiren Çorabatır; “Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanını da bu kongrede aramızda görmek istiyoruz. Dünya markası Barcelona’ya sponsor olan dünyanın 3’üncü havayolunun Antalya’ya neden direk uçuşlar koymamasını anlamak zor. Kongreye sözleşme gereği Alman eski Başbakanı Schröder’i direk Antalya’ya nasıl getireceğiz. Fazla talep var ama icraat yapan ne yazık ki yok. İstanbul’a nasıl üçüncü havalimanı lazımsa Antalya’ya da direk uçuşlar o kadar önemli. Antalya Havalimanı görmezden gelinemez” diye konuştu.

ÖNEMLİ İSİMLER KONGREDE
28 Kasım’da Lara’da Concorde Resort’te kokteylle başlayacak kongrenin 29 Kasım’da Kundru’da Wow Kremlin Palace’ta devam edeceği belirtilirken, kongredeki konuşmacı olarak Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder’in yer alacağı belirtildi.

Avrupa seyahat endüstrisinin en büyük grubu TUI Pic CEO’su Peter Long, Almanya’nın en büyük tur operatörlerinden FTI Genel Müdürü Dietmar Gunz, Dünya ekonomisindeki gelişmeler ve bunların Türkiye’ye yansımaları konusunda Prof. Dr. Güngör Uras ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’in de birer sunum yapacağı ifade edildi.
Kaynak: İHA