Aydın’da Servis, Taksi ve Minibüs Şoförlerine Eğitim

Aydın’da eğitim öğretim sezonunun başlamasına sayılı günler kala öğrenci servisi şoförleri, şehir içi minibüs şoförleri, ilçe ve köy minibüsü şoförleri ile taksi şoförleri Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından düzenlenen seminerde bilgilendirildi.

Aydın’da Servis, Taksi ve Minibüs Şoförlerine Eğitim
Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası düğün salonunda düzenlenen seminere Vali Yardımcısı Halil Canavar, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve Birlik Başkanı Hulusi Akşit, Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, Aydın Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Erdal Erkan Azak, Aydın Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Mustafa Yalçın Güven, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdür Vekili Metin Kaya, Jandarma Trafik Tim Komutanı Astsubay Kd. Başçavuş Ercan Tombak, Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, Aydın Şehiriçi Kooperatif Başkanı Zafer Gezer ve çok sayıda Aydın’da görev yapan şoförler katıldı.

Seminerin açılışında konuşan Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, insanın doğumundan ölümüne kadar ihtiyaç duyduğu bir kamu hizmeti niteliği de taşıyan şoförlük mesleğinde sektörünün bir dalı olması sebebiyle insan ilişkilerinin önemine vurgu yaptı.

Şoförlük mesleğini Ahi Evran geleneğinden gelen iyi huylu ahlak kurallarına uyarak yapılması gerektiğine işaret eden Özmeriç, “Okulların açılacak olması bizleri oldukça yakından ilgilendirmektedir. Yaz tatilinde üniversitelerin, ilk ve orta okulların, liselerin kapanması ilimizin boşalmasına sebep olmaktadır. Özellikle servis işletmeciliği yapanlar 3 ay kontak kapatmakta, taksi esnafımız nüfusun azalması sebebiyle müşteri bulamamakta, özel halk otosu otobüsü ve ilçelerden, beldelerden, köylerden yolcu taşımacılığı yapan minibüsçü esnafı baş seferler yapmaktadır. Bu sebeple okulların açılacak olması işlerimizin çoğalması anlamında tüm esnafı sevindirmektedir” dedi.

Nüfusun çoğalmasıyla birlikte trafik yoğunluğunun da artacağını ifade eden Özmeriç, akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ve son bir yıldır karayolları motorlu araç zorunlu sigorta poliçelerinin 10 katına kadar yapılan zammın kendilerini zor duruma soktuğunu belirtti.

Durak yerlerine özel araçların park yapması kendilerini zor durumda braktığını öne süren Özmeriç, “Aydın halkından bu konuda anlayış göstermelerini bilhassa rica ediyorum. Bizler araçlarımızda onlarca insan taşıyoruz. Taksilerimizle insanları bir yerden bir yere süratle ulaştırmak zorundayız. Hâlbuki özel özel araçlar sadece kendi şahsımıza hizmet etmektedir” şeklinde konuştu.

Servis işletmecisi esnafına fiyatta değil hizmette rekabet etmelerini öneren Özmeriç, fiyat rekabetinin zarar etmelerine neden olacağını dikkat çekti.

Yaptıkları işin birer kurallar manzumesi olduğunu hatırlatan Özmeriç, sözlerini şöyle tamamladı: “Kurallara uyarsak işimizi daha kolay yapar ve daha verimli olmasını sağlarız. Bizlere bu kuralların uygulanmasında yardımcı olan Emniyet Müdürlüğü yetkililerimiz, belediye görevlilerimiz, jandarmamız, milli eğitim müdürlüğü yetkilileri, Esnaf Odaları Birliğimiz, kooperatiflerimiz ve şoförler odası görevlilerimiz sizlerin işlerini kolaylaştıracak kurallar konusunda sizlerin sorularınız doğrultusunda yardımcı olacaklar. Hepsine teşekkür ediyorum. B vesile ile hepinize kazasız, belasız bol kazançlı hayırlı işler diliyorum”
Aydın Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Erdal Erkan Azak, okulların açılmadan servis şoförleri bilinçlendirmek için böyle bir toplantı düzenlediklerini ifade etti.

Bazı sıkıntı ve sorunlara dair çözüm bulma yönünde çalışmalarını devam ettiğini belirten Azak, “Eğitim-öğretim dönemini sıkıntısız atlatmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın evden okula, okuldan eve taşıyan şoförlerimizin konuşmaları, kılık kıyafetleri, hal ve hareketleri, trafik kurallarına uyma alışkanlıkları çocuklar tarafından dikkatle izlenmekte ve örnek alınmaktadır. Sonuç itibariyle can taşıdığımız kadar çocuklarımızı da geleceğe hazırlamak gibi bir görevimiz var. Hepimizin sorumluluğu çok fazla fakat öğrenci taşımacılığı yapan esnafımızın sorumluluğu daha fazla. Biz emniyet güçleri olarak oku önlerinde önceki dönemlerde olduğu gibi çocuklarımızı korumaya devam edeceğiz ve trafik konusunda önlemlerimizi daha da arttıracağız” dedi.

Kaynak: İHA