Jıca ve Doka Yetkililerinden Kaymakam Öztürk'e Ziyaret

ARTVİN - Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve JICA yetkilileri, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk'ü makamında ziyaret etti.

Japonya'nın Kumamoto Üniversitesinden Prof. Dr. Sadao Tokuno, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden Dr. Tolga Özşen ve DOKA uzmanlarından oluşan heyet, Kaymakam Öztürk'e, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansının desteğiyle yürütülen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının kurumsal kapasitesini geliştirme projesi kapsamında Borçka'nın Maral köyünde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Öztürk, ziyaretle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında Prof. Dr. Tokuno ve Dr. Özşen'in yönlendiriciliği ve ajans çalışanlarının katılımıyla 27 Ağustos-04 Eylül arasında Doğu Karadeniz'de seçilen köylerde "Tokuno Tarzı Kırsal Sürdürülebilirlik Saha Çalışması" yapıldığını belirtti.

Çalışma kapsamında bölge genelinde seçilen 5 köyde nüfus, aile yapısı, gelir durumu, geçim kaynakları, teknoloji kullanımı ve pazarla ilişkiler eksenlerinde köylerin dünü ve bugününün incelendiği ve yarınlarına dair projeksiyonların ortaya konulduğunu ifade eden Öztürk, "Bölge dışına göçün, tüm bölgesel kalkınma göstergeleri üzerindeki çok boyutlu ve derin etkileri gözetilerek kırsal yerleşimlerin sürdürülebilirliği için yapılabilecekler üzerinde kanıt temelli düşünme ve kırsal nüfusta bir farkındalık oluşturmayı amaçlayan söz konusu araştırma çalışması ile DOKA'nın kırsal alanı analiz ve planlama kabiliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.

Projenin pilot çalışması kapsamında seçilen köylerden biri olan Borçka'ya bağlı Maral köyünde 02-04 Eylül arasında saha araştırmaları yapıldığını anlatan Öztürk, şunları söyledi:

"Araştırma kapsamında Maral köyündeki hane halkı ile bir araya gelinerek Prof. Dr. Sadao Tokuno'nun kırsal kalkınma analizine zemin hazırlayacak veriler derlenmiş, bu veriler toplulaştırılmış, ilgili öğretim üyelerimiz tarafından derlenen verilere istinaden köyün analizi gerçekleştirilmiş, daha sonra analiz sonuçları sunum haline getirilerek Maral köyü hane halkı ile paylaşılmıştır. Sunumun ardından yapılan analiz sonuçlarına göre köy halkı ile kırsal kalkınma kapsamında fikir alışverişi yapılarak gerekli bilgilendirmeler ve yönlendirmeler yapılmıştır. Maral köyünde yürütülen saha çalışmasının tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Sadao Tokuno, Dr. Tolga Özşen, JICA Temsilcisi Masa Kiyoka ve DOKA uzmanlarından oluşan araştırma ekibi bizleri ziyaret ederek, yapılan saha çalışması hakkında özet bilgi verdi. Araştırma sonuçlarının 2 ay içerisinde bir kaç dilde rapor haline getirilip rapor ışığında çalışmalara devam edileceği hususunu arz ettiler."

Kaynak: AA