"vira Bismillah" Diyen Balıkçılar Umduğunu Bulamadı

ORDU - Denizlerde av yasağının bitmesiyle Karadeniz'e açılan Ordulu bazı balıkçılar limanlara az sayıda balıkla döndü.

Gırgır ve trol ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemilerine yönelik 15 Nisan'da başlayan genel av yasağının gırgır tekneleri için 1 Eylül'de sona ermesiyle, kentte hazırlıklarını tamamlayan balıkçıların bir bölümü gece saatlerinde etkili olan şiddetli rüzgar ve sağanak nedeniyle Karadeniz'e açılamadı, denize açılmayı başaran balıkçılar ise umduğunu bulamadı.

Gülyalı Balıkçı Kooperatifleri Başkanı İnan Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av yasağının sona ermesiyle denize açılan sınırlı sayıdaki balıkçının ilk gece palamut, istavrit, kefal ve barbun yakalayabildiğini söyledi.

Elverişsiz hava şartları nedeniyle balıkçıların bir bölümünün denize açılmadığını kaydeden Sağlam, "Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sezon da güzel bir başlangıç yapmak isterdik ama bu olmadı" dedi.

Denize açılmayı başaran balıkçıların da Karadeniz'den umduğunu bulamadığını anlatan Sağlam, "Umudumuz gelecek günler. Havaların birkaç gün daha yağışlı gideceği söyleniyor. İnşallah ilerleyen günlerde daha bol bir sezon bizleri bekler" diye konuştu.

Balıkçı Zeyit Acartürk ise ilk gece hava muhalefeti nedeniyle bazı balıkçı teknelerinin denize çıkamadığını belirtti.

Denize açılan bazı balıkçıların ise az sayıda balıkla kıyıya döndüğünü ifade eden Acartürk, "İlk gecemizde 15-20 kasa civarında palamut, istavrit, kefal ve barbun yakaladık. Daha fazlasını hava şartları nedeniyle yakalayamadık. Çünkü denize açılan balıkçılarımız kıyıya erken döndü" dedi.

Acartürk, sezonun genelinden ise umutlu olduklarını sözlerine ekledi.

Mustafa Öğütlü de olumsuz hava şartlarından dolayı denize sınırlı sayıda teknenin açıldığını belirterek, "Bu nedenle balık da az yakalandı. Bu nedenle ilk günlerde balık fiyatları biraz pahalı olacak. Önümüzdeki günlerde balıkların bollaşmasıyla fiyatların da düşeceğine inanıyoruz" dedi.

-Palamudun tanesi 10 liradan satışa sunuldu

Öte yandan ilk gece balıkçılar tarafından tutulan palamut tezgahlarda tanesi 10 liradan satışa sunuldu.

Perşembe ilçesinde 20 yıldır balıkçılık yapan Cafer Çamaş, 1 Eylül itibarıyla tezgahında yeni sezon ürünlerinin yer aldığını belirtti.

İl genelinde denize açılan tekne sayısının az olmasıyla balıkların da az yakalandığını ifade eden Çamaş, "Bu nedenle tezgahlarda yerini alan palamudun tanesi 10 liradan satışa sunuldu. Diğer balıkların kilosu da 10 ile 15 lira arasında değişiyor. Vatandaşlarımıza bu fiyatlar biraz pahalı gelebilir. İlerleyen günlerde balıkların bollaşmasıyla fiyatların da düşeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

-Sinop ve Samsunlu balıkçılara "fırtına" engeli

Samsun ve Sinop'ta da balıkçıların büyük çoğunluğu, fırtına uyarısı ile yağış ve etkili dalga nedeniyle ilk gün denize açılamadı. Bazı balıkçı tekneleri ise kısa süreli balık avından sonra limana döndü.

Denizde rüzgarın şiddetini artırması ve fırtına uyarısı nedeniyle limana dönen balıkçı, ilk gece umduğunu bulamadı.

Kaynak: AA