Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed el-Carba, Arap Birliği'nden, "Suriye'de Esed rejiminin halka karşı kullandığı ölüm makinelerini durdurmak için askeri desteğinizi istiyorum" dedi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de başlayan Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşan Carba, "Suriyelilerin acı çektiği, dünyanın ise Esed rejimini cezalandırmak istediği şu dönemde, rejimin İran ve Hizbullah aracılığıyla halka karşı kullandığı terör ve ölüm makinelerini durdurmak için askeri desteğinizi istiyorum" diye konuştu.

Carba, "Tüm samimiyetimle, Suriye'nin özgürleşmesi, bu rejimden kurtulması için ölüm ve yıkım makinelerine karşı başlatılan uluslararası operasyonlara destek vermenizi istiyorum. Suriyelilere yapılan saldırılara karşı tarihi desteğinizi ve vefalı duruşunuzu sergilemenizi talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal da Arap Birliği'ne, Suriye halkının acılarını dindirmek için kesin bir adım atması çağrısında bulundu.

Faysal, "Şam rejimi, sadece halkın taleplerine cevap vermeyerek değil halka karşı güç kullanarak da tüm kırmızı çizgileri aştı. Suriye halkı, zorbalığın tüm çeşitlerine tahammül etti. Biz, bu vahşi kanlı saldırıların sona ermesi için gereken her şeyin yapılmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

Suudi Bakan Faysal, "Kınamanın dışında artık bunu istiyoruz. Uluslararası toplumun, Suriye halkına karşı yapılan bu vahşi saldırıların durdurulması için sorumluluğunu üstlenemesinin vakti geldi" değerlendirmesinde bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ise "Görünen o ki, dış ülkelerin de konuya müdahil olmasıyla Suriye'de siyasi çözüm ulaşılması zor bir durum oldu. Bu yüzden dış ülkelerin konuya müdahalelerine karşı olmamıza rağmen bu konuyu ele almak zorundayız" dedi.

Mısır'ın, Suriye'ye askeri müdahaleye karşı olduğunu belirten Fehmi, "Bu, Suriye rejimini savunduğumuzdan değil, Mısır'ın uluslararası kanunlara bağlılığındandır. Tek çözüm rejim ve muhalefet arasında müzakere çerçevesinde anlaşma yapılması" diye konuştu.

Kaynak: AA