Ailece 23 Yıldır Yangınlara Karşı Ormanı Gözetliyorlar

AFYONKARAHİSAR - ALİ KEMAL AKAN - MUSTAFA GÜNGÖR - Afyonkarahisar'da bir yangın gözetleme kulesinde 23 yıldır 5'er ay görev yapan Karaçay ailesi, günün 24 saatinde geniş arazideki ormanlık alanı izliyor.

Samanlı Dağı'nda neredeyse çeyrek asrı geride bırakan aile bireyleri, şimdiye kadar çevrelerinde büyük hasarlara yol açan yangın yaşanmamasına seviniyor.

Samanlı Dağı'nda, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ve Bayat ilçeleri ile Eskişehir'in Han ilçesi sınırlarında bulunan ormanların büyük bölümüne hakim alanda yer alan kule, olası yangınlar karşısında önemli bir işlev görüyor.

Ağaçların arasından yükselebilecek en küçük bir dumana karşı teyakkuzda bekleyen kule işçisi çift, telsizle ilgili kişileri uyararak önlem alınmasını sağlıyor.

Emirdağ Orman İşletme Şefi Ferhat Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayat'a bağlı Mallıca köyündeki Samanlı Dağı'nın bin 750 metre yüksekliğinde oluşturulan kulede iki kişinin görevli olduğunu söyledi.

Yılda 5 ay gözetleme yapılan kulelerde genellikle ailelerin görevli olduğunu belirten Kaya, Samanlı'da Karaçay ailesinin çalıştığını anlattı.

Kule işçilerinin, 7 gün 24 saat esasına göre sürekli ormanları izlediğini ve olumsuz bir durumda ekiplere bilgi verdiğini dile getiren Kaya, şunları kaydetti:

"Samanlı Dağı'ndaki kule, ormanların hakim tepesinde yer alıyor. Bu bölgeden yükselecek en ufak bir duman, tarafımıza bildirilmekte ve biz de olay yerine müdahale etmekteyiz. Yakın zamanda Ümraniye köyündeki bir ağaçlandırma alanında yangın çıkmıştı. Samanlı Dağı'ndaki yangın gözetleme kulesi işçileri durumu tarafımıza bildirdi ve anında müdahale ettik. Çok az bir alan zarar gördü. Yangın gözetleme kulesi Afyonkarahisar'da Sinanpaşa, Hocalar, Çay, Bayat ve Sandıklı bölgelerinde var. Genelde aileler çalışıyor. Samanlı'daki kulemizde 23 yıldır bir ailemiz kalıyor. Sürekli aynı kişiler olduğundan belli bir zaman sonra tecrübe de kazanıyor, her yönüyle buraları biliyorlar."

-Çiftin 6 çocuğundan ikisi kulede dünyaya geldi

Samanlı'daki kulede görevli Gürsel Karaçay da günlerinin ormanları gözlemlemekle geçtiğini söyledi.

Karaçay, 6 çocuk babası olduğunu ve iki çocuğunun kulede dünyaya geldiğini anlatarak, "Buradan ayrılamıyoruz. Büyük bir ormanlık alan bize emanet" dedi.

Eşiyle kulede çalışan Yeter Karaçay ise hayatlarından memnun olduklarını ancak çocuklarına iyi bir eğitim verememelerine üzüldüklerini ifade etti.

Eşinin cuma, kendisinin de pazar günleri tatil yaptığı bilgisini veren Karaçay, "Gözlerimiz sürekli ormanlarımızda. At Deresi mevkisinde bir yangın çıkmıştı. O yangında çok ağlamıştım. Allah'a şükür büyük bir yangınımız olmadı. İnşallah bundan sonra da hiç olmaz. Orman, kurtlar, kuşlar yanmasın diye sürekli bakıyoruz. Yangın olunca biz de çok üzülüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA