5 soru 5 cevapla Ergenekon

Ergenekon davası ne zaman başladı? Sanıklar neyle suçlanıyor? İşte ana hatları ile Ergenekon davası...

5 soru 5 cevapla Ergenekon
Türkiye'nin gündemine yıllardır damgasını vuran Ergenekon davasında bugün karar açıklanacak.

Peki dava ne zaman başladı? Sanıklar neyle suçlanıyor? İşte ana maddeleri ile Ergenekon davası:

1. NE ZAMAN BAŞLADI?
12 Temmuz 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda bulunduğu söylenen 27 el bombasıyla başladı. Emekli Astsubay Oktay Yıldırım'ın bu bombaların sahibi olduğu iddia edildi.

2. NEYLE SUÇLANIYORLAR?
İddianamede 'Ergenekon terör örgütünün, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik ettiği gibi, cebir şiddet kullanmak sureti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ortadan kaldırmaya teşebbüs. Amaçlarına ulaşmak için kontrolü altında bulunan medya ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla ülkede kaos ve iç çatışma ortamı oluşturmak. Nihai olarak ordu içerisinde kendilerine destek vereceklerini umdukları askeri şahısların yardımı ile yönetimi değiştirmek amacıyla hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek.

3. KİMLER YARGILANIYOR
Emekli Jandarma Genel Komutanı Org. Şener Eruygur, emekli 1. Ordu Komutanı Org. Hurşit Tolon, Cumhuriyet Gazetesi Ankara eski temsilcisi CHP İstanbul milletvekili Mustafa Balbay, Sedat Peker, Mehmet Haberal, Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Tuncay Özkan, Doğu Perinçek, İnönü Üniversitesi eski rektörü Fatih Hilmioğlu yargılanan yüzlerce kişiden bazıları.

4. NELER YAŞANDI?

Yargılama sürecinde delil değerlendirme aşaması atlandı. Savunma makamının “sahte olduğunu veya hiç olmadığını” söylediği delillere ilişkin bir araştırma ve inceleme yapılmadı. Özellikle dijital verilere yönelik güvensizlik bu davaya damgasını vurdu. Ergenekon 'un MİT 'te olduğu öne sürülen şemasının varlığı, dönemin MİT müsteşarı tarafından reddedildi.

5. SON DURUM NE?
2,271 sayfa olan mütalaayı okuyan savcı Mehmet Ali Pekgüzel,' Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır' dedi. 18 Mart 'ta açıklanan mütalaada savcı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu pek çok sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi. Mahkeme bugün savcının esas hakkındaki mütalaası ve sanıkların esas hakkındaki savunmalarının ardından tutuklu ve tutuksuz sanıklar hakkındaki kararını açıklayacak. Kararın açıklanmasından sonra temyiz aşaması söz konusu. Sanıklar bireysel olarak yüksek mahkemeye başvurarak, haklarında verilen karara itiraz edebilecek.