Unıfıl'de Görev Yapan Türk Birliği

Lübnan'da Birleşmiş Milletler Barış Gücü bünyesinde görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait istihkam ve inşaat bölüğü çekilme hazırlıklarını tamamladı.

Ülkenin güneyinde Şaitiye kasabasında 2006 yılında İsrail ile Hizbullah arasındaki savaştan sonra, BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararının ardından oluşturulan Barış Gücü bünyesinde, 20 Ekim 2006 tarihinde görev yapmaya başlayan söz konusu bölük, Türk hükümetinin aldığı kararın ardından dönüş hazırlıklarını bitirdi.

Yaklaşık 10 günden bu yana Beyrut'a bölük içinde bulunan malzemeleri taşıyan Türk istihkam personeli, bugün yaklaşık 7 yıldır kullandıkları yerleşim yerlerindeki son konteynerleri de kamyonlara koyarak hazırlıklarını sonlandırdı.

Şaitiye'de bulunan bölük yerleşim yerinde hazırlanan özel konteynerlere yerleştirilen malzemeler, Beyrut Limanı'na yanaşan İskenderun Nakliyat Gemisi ile gelen Türk Deniz Kuvvetlerine ait 3 çıkarma gemisine nakledildi. Bölük yerleşim yerinde kalan son malzemeler ve personelin kişisel eşyaları da konteynerlere konularak bugün Beyrut'a gönderildi.

Türk İstikhkam İnşaat Bölüğü'nün 235 kişilik personelinin de yarın Beyrut Limanı'ndan gemiyle Türkiye'ye hareket etmesi bekleniyor.

235 kişiden oluşan Türk İstihkam ve İnşaat Bölüğü, 2006 yılının Temmuz ayında İsrail ile Hizbullah arasında çıkan savaşın ardından BM'nin kararıyla, Lübnan'ın güneyinde göreve başlayan UNIFIL güçlerine aynı yılın ekim ayında katılmıştı.

Görevi süresince birçok altyapı projelerini gerçekleştiren Türk bölüğü, Lübnan'ın güneyindeki En-Nakure beldesinde bulunan UNIFIL karargahının inşaatını üstlenmenin yanı sıra aynı bölgedeki değişik okul ve hastanelere jeneratör ve bilgisayar ile tıbbi teçhizat da bağışlamıştı.

Bölüm personeli bazı okulların salonlarını inşa ederken, bölgede yaşayanlar bölük içinde yer alan hastanede ya da kendi köylerine giden Türk doktorları tarafından tedavi ediliyordu.

Türkiye'nin deniz görev gücündeki birliklerinin ise görevini sürdüreceği öğrenildi.

Kaynak: AA