Türkiye ve Bulgaristan'ın Ortak Yemek Kültürü Kitapla Tanıtılacak

KIRKLARELİ - Bulgaristan ve Türkiye Trakya'sı Ortak Yemek Kültürü Mirası projesi çerçevesinde, iki ülkenin ortak yemek kültürü, hazırlanacak kitapla tanıtılacak.

Proje koordinatörü ve Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Ali Çakır, Vize ilçesindeki festival alanında düzenlenen tanıtım toplantısında, Türkiye ve Bulgaristan'ın yemek kültürlerinin birbirine benzediğini söyledi.

Bulgar ve Türk vatandaşların uzun yıllar beraber yaşadıklarını anımsatan Çakır, projeyle iki ülkenin yemek kültürünün tanıtılacağını vurguladı. İki ülkenin dostluk ilişkilerinin de projeyle artacağını ifade eden Çakır, şöyle konuştu:

"Türkiye'den Bulgaristan'a, Bulgaristan'dan Türkiye'ye yemek kültürleri geçmiş. Ağırlıklı olarak Türkiye'den Bulgaristan'a yemek kültürü aktarılmış. Biz de bunun üzerine bir proje hazırlamaya karar verdik. Vize Belediyesi, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı ile Tsarevo Belediyesiyle ortaklaşa projeyi hazırladık. Projemizi Avrupa Birliği'ne sunduk ve kabul gördü. Proje ile Türkiye ve Bulgaristan'ın ortak yemek kültürleri İngilizce, Türkçe ve Bulgarca olarak hazırlanacak kitapla tanıtılacak. Kitabımız yaklaşık 30 gün içerisinde basılacak. Proje maliyetimiz ilse 100 bin avro" diye konuştu.

DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan ise Bulgaristan ve Türkiye ortak yemek mirasının erozyona uğradığını belirterek, projeyle damak lezzetlerinin ortak bir noktada buluşturulacağını belirtti.

Tsarevo Belediyesi proje koordinatörü Jana Ivanova Yangyozova da projenin her iki ülkeye de hayırlı olması dileğinde bulundu.

Yangyozova konuşmasında, Bulgaristan yemek kültüründen de bahsetti.

Kaynak: AA