Pompeiopolis'teki Kazılarda Roma Dönemine Ait Bir Yazıta Ulaşıldı

Uzmanlar tarafından Zeugma ve Efes kadar önemli olduğu vurgulanan Pompeiopolis Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında, ikinci yüzyıla ait Roma dönemi yazıtına ulaşıldı.

Pompeiopolis'teki Kazılarda Roma Dönemine Ait Bir Yazıta Ulaşıldı
Sarımsağı dünyaca ünlü olan, Paflagonya'ya başkentlik yapan, Pompeiopolis Antik Kenti’yle de bulunduğu bölgede önemli bir konumda olan Taşköprü ilçesi, birçok medeniyete beşiklik edip tarih boyunca daima yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmesiyle de biliniyor.

Taşköprü ilçesinde bu yıl 8'inci dönemi gerçekleştirilen Pompeiopolis Antik Kent kazı çalışmalarının son günlerinde çok önemli bir yazıta ulaşıldı. Kazı Başkanı Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Summerer, bulunan yazıtın oldukça önemli olduğunu ve yazıtın tahminen ikinci yüzyıla ait olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Summerer, “2006 yılından beri yürüttüğümüz kazılarda burada ilk defa yazılı bir kanıt elde ettik. Bu blok kırık bir yeri olmadan günümüze kadar ulaşmış, çok iyi bir şekilde korunmuş, kırık olmamasına rağmen üzerindeki renk kalıntıları da kalmış bu buluntunun en büyük önemi, üzerindeki yazı. Bu yazı Yunanca bir yazı, bu imparatorun bir unvanı, bu Roma halkının koruyucusu demek. Tam zamanı gösteren bir kanıt henüz elimize geçmedi. İmparatorun adına da henüz ulaşamadık ancak biz milattan sonra 1. yüzyıl ya da 2. yüzyıl olarak düşünüyoruz. Bu yazıtın yanında bulunan diğer yazıtı da çıkardığımızda çok daha farklı bilgiler edinmiş olacağız. Sayın valimiz bize bu konuda destek veriyor, biz çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş ise, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’ın daveti üzerine kazı alanını ziyaret ederek, Belediye Başkanı Arslan’dan ve Prof. Summerer’den kazılar ve bulunan yazıt hakkında bilgi aldı.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 1927 yılında çıkan ve kentin yüzde 80’lik kısmının yok olduğu yangından sonra ilçedeki Pompeiopolis Antik Kenti’ne ait kalıntıların birçok ev ve kamu binasının yeniden inşasında kullanıldığı ortaya çıkmıştı.
Kaynak: İHA