Sultani Bamyası Her Derde Deva

İzmir'in Dikili ilçesinde, dönümlerce toprakta yetiştirilerek pazarlara taze taze gönderilen bamyalar, adeta şifa dağıtıyor.

Sultani Bamyası Her Derde Deva
Dikili'nin bamyaları 'sultani' olarak anılıyor. Osmanlı Dönemi'nde buradaki tarlalardan yetişen bamyaların, İstanbul'a gönderilerek saray sofrasında padişaha ikram edildiği rivayet ediliyor. Uzmanlar ise, "Bamya deyip geçmeyin, hazır mevsimindeyken İzmir’in sultani bamyasını bol bol tüketin" tavsiyesinde bulunurken, diğer bamya türlerine göre daha yumuşak ve lezzetli olan sultani bamyasının faydaları ise anlatıla anlatıla bitirilemiyor.

Lifli yapısı sayesinde metobolik toksinleri yok eden bamyanın, böylece kalp hastalığı riskini azalttığından söz ediliyor. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan bamya, aynı zamanda ülseri önleyici etkiye de sahip. Ayrıca bamya, sindirim sistemindeki asidin nötralize olmasında hayli etkili. Göz dostu olduğu da söyleniyor. Öyle ki; retinayı koruyarak, kataraktın önlenmesini sağlıyor. Bamya aynı zamanda çağımızın hastalığı depresyonun da ilacı. Stresi ve depresyonu azaltan bamya sinir sistemini korumaya yardımcı oluyor. İçindeki C vitamini ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine faydalı olan bamya, yine içindeki K vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Öte yandan, kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için önemli bir besin maddesi olarak biliniyor. Kilo vermek isteyenlerin öğünlerinde de bamyayı tercih etmeleri önerilirken, bamyanın, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi verdiği belirtiliyor.
Kaynak: İHA