'Atık Barajı ve Malzeme Ocakları’ Projesi İçin Çed Toplantısı

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tesis-Mühendislik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yapılması planlanan 60 Milyon TL.

'Atık Barajı ve Malzeme Ocakları’ Projesi İçin Çed Toplantısı
Proje bedelli ”Hisarcık Yeni Atık Barajı (Maden Atığı Düzenli Depolama Tesisi) ve malzeme Ocakları” projesi ile ilgili ÇED raporu hakkında halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla “Halkın Katılımı Toplantısı’ yapıldı.
Belediye Düğün Salonunda yapılan toplantıya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Başkanlığı yetkilileri, Emet Bor İşletmeleri yetkilileri, ÇED raporu hazırlayan firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED İzin Lisans Şube Müdür vekili Suat Çavşi,” Emet Bor İşletmesi Hisarcık Konsantratör tesislerinden çıkacak atıkları toplamak için baraj yapacak. Bu konu ile ilgili Bakanlığımıza ÇED başvuru dosyası sunulmuş, Bakanlığımız kabul ederek ÇED süreci başlamıştır. Çevresel etkilerini incelemek amacıyla ÇED raporu hazırlanacak. ÇED raporuna çevresel etkilerin yanı sıra halkın görüşleri de ilave edilecek. Kurulacak tesislerle ilgili çevreyi etkileyecek bir durumu var mı? Yok mu? Sizlerden görüş ve öneri almak için bu toplantıyı gerçekleştirdik.” dedi.

MGS Proje Müşavirlik Mühendislik yetkilisi Maden Mühendisi Burcu Kuz, Hisarcık Konsantratör tesislerine yapılması planlanan 60 Milyon TL. Proje bedelli ”Hisarcık Yeni Atık Barajı (Maden Atığı Düzenli Depolama Tesisi) ve malzeme Ocakları” projesinin tanıtımı ile ilgili sinevizyon gösterisi sundu. Kuz, projenin inşaat ve işletme aşamasında 3 vardiya çalışılacağını ve her vardiyada 50 işçi olmak üzere toplam 150 işçinin istihdam edeceğini kaydetti.

Toplantıya katılan vatandaşların ilçelerinden geçen Kocaçay’a borlu suyun karışması yüzünden meyve ağaçları ve sebzelerinin kuruduğunu iddia etmeleri üzerine söz alan Emet Bor İşletmesi Planlama Birim Sorumlusu Hüseyin Kadri Kıraç, “ Bazı arkadaşlar 80’li yıllarda yaşanan bazı aksaklıklardan bahsediyorlar. O dönemlerde bazen hezeyan durumlarda, boru hatlarında patlak olduğunda, kış aylarında aşırı yağışlar sonucu taşmalar yaşanmış, bunun sonucunda çaya su karışımları olmuştur. Bunun dışında bilinçli olarak Eti Maden tarafından eğer çok büyük harici boru hatlarında çatlak, patlak gibi bir şey olmadıysa çaya su verme diye bir olay yok. Madenimizi yıkayabilmemiz için kullanma suyuna ihtiyacımız var. Bu nedenle biz mevcut barajlarımıza verdiğimiz suyu ünitemizde kullanmak için pompalarla tekrar geriye basıyor, ayrıca ilave olarak çaydan su alıyoruz. Biz suya ihtiyaç duyarken, mevcut suyu baraja vermemiz diye bir şey söz konusu olamaz. Atık madde aşındırıcı olduğu için bazen atık baraja giden hattımızda patlak ve delinmeler olabilir. Bu kısımlarda kanaletler açmak suretiyle önlemler alınıyor. Ama dediğimiz gibi bunlar çok eskilerde yaşanmış problemler. Günümüzde yaşanan herhangi bir olay yoktur. Kullanma suyu ihtiyacımız yüzünden çaya deşarj etme gibi durum mümkün değil. Barajlar su kaçırır mı? Şimdiki yapım teknolojisi ile baraj yapımında toprak örtünün altına sizin anlayacağınız şekilde söyleyeyim naylon örtü şeklinde serilerek sızıntıların tarım alanlarını kirletmesi önleniyor.” diye konuştu

Kaynak: İHA